• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najlošiji kvartal: Duplo više umrlih nego rođenih!

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

U Republici Srpskoj je u prvom tromjesečju 2019. godine umrlo duplo više ljudi nego što ih je rođeno, i ovo je, kada se posmatraju kvartalski podaci, najlošiji tromjesečni period u istoriji RS!

 Demografija Republike Srpske, najlošija statistika u prvom tromjesečju 2019 Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

"Broj rođenih lica manji je u prvom tromjesečju 2019. godine u odnosu na prvo tromjesečje 2018. godine, dok je broj umrlih lica veći u odnosu na isti period 2018. godine", naveli su u podacima Republičkog zavoda za statistiku.

Crna statistika se tu ne zaustavlja, te je tako u prvom kvartalu 2019.godine u Republici Srpskoj zabilježeno više odseljenog nego doseljenog stanovništva. Odselilo se 1.789 osoba, a u istom periodu lani 1.106 građana RS.

Nadalje, broj registrovanih sklopljenih brakova i broj razvedenih brakova veći je nego lani. Tako je u prva tri mjeseca prošle godine razvedeno 177, a ove 235 brakova.

Demograf Aleksandar Čavić kazao je za Mondo da je statistika u ovoj godini najlošija u istoriji Republike Srpske.

"U prvom kvartalu ove godine zabilježen je najniži broj živorođenih u istoriji RS. Nikada nije bila ovako izražena disproporcija između rođenih i umrlih", istakao je Čavić.

BiH napuštaju i oni sa platom od 3000 KM

On je objasnio da inače postoje određene kvartalne pravilnosti u pogledu dinamike rađanja i umiranja, koje nemaju naučno objašnjenje kod nataliteta, ali imaju kod mortaliteta.

"Krajem zime i početkom proljeća obično se bilježi viši nivo mortaliteta, ali to ipak nikada nije bilo izraženo kao sada. Trend pada nivoa rađanja, a povećanja umrlih, doveo je do katastrofalne situacije da imamo duplo više umrlih nego rođenih. Problem će biti sve izraženiji, zbog napuštanja stanovništva ovih prostora. Nažalost, ne vidim da će se šta promijeniti, a posebno zabrinjava što nema ozbiljnog pristupa ovom problemu", kazao je Čavić.

Demografska kriza: Bijela kuga uzima danak

On smatra i da Republici Srpskoj treba adekvatan dokument populacione politike, koji bi se sastojao iz tri dijela – pronatalitetna politika, odnos prema migracijama, te prema starijim osobama.

"Prvi postulat populacione politike je visoko povjerenje građana u predložene mjere i institucije sistema, te da ima širok konsenzus", podvukao je naš sagovornik.

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Tommy Gavin

Pa vi birajte Dodika i dalje!

medo

Ja sam za Da svako ima po 5 djece u porodici..... I ne manje 🚼🚼🚼🚼🚼😉

MONDO REPORTAŽE