• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istražujemo: Kako domaće zakonodavstvo tretira zlostavljače djece koji su im bili nastavnici, učitelji, ljekari...

Autor Brankica Spasenić

NSRS razmatraće na sjednici koja je zakazana za 9. februar Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS u kojem je jedna od najznačajnijih novina uvođenje kazne doživotnog zatvora, posebno za krivična djela koja su počinjena na štetu djeteta.

 Istražujemo: Kako domaće zakonodavstvo tretira zlostavljače djece koji su im bili nastavnici, učitelji, ljekari... Izvor: Guliver/GettyImagesPlus/iStock/Favor_of_God

Povodom posljednjih dešavanja u Srbiji, gdje je uhapšen poznati profesor glume Miroslav Mika Aleksić, kojeg je više djevojaka optužilo za seksualno zlostavljanje, istraživali smo kako domaće krivično zakonodavstvo u Srpskoj tretira zlostavljače koji su počinili krivična djela polnog nasilja nad djecom zloupotrijebivši svoj položaj, kao i onih koji su u trenutku počinjena djela bili žrtvini vaspitači, nastavnici, i drugo.

Odredbe

U novom prijedlogu zakona navodi se da će se kaznom zatvora od pet do 15 godina kazniti onaj ko izvrši obljubu ili drugu polnu radnju nad djetetom mlađim od 15 godina, i to ako je počinilac žrtvin krvni srodnik, ali i očuh, maćeha, usvojilac ili staralac.

Pročitajte i ovo

Takođe zatvorska kazna od minimalno pet do 15 godina propisana je i za počinioca koji je zlostavljanom djetetu bio nastavnik, vaspitač, ljekar, vjerski službenik ili druga osoba kojoj je dijete povjereno radi učenja, vaspitanja, čuvanja, staranja ili njege.

- Ako je djelo izvršeno upotrebom sile ili prijetnje, ili iskorištavanjem duševne poremećenosti ili nemoćnog stanja djeteta, ili na naročito svirep ili ponižavajući način, ili od strane više lica, ili postoji velika nesrazmjera u zrelosti i uzrastu između učinioca i žrtve, ili je usljed djela nastupila teška tjelesna povreda, teško narušavanje zdravlja ili trudnoća lica prema kojem je djelo izvršeno, učinilac će se kazniti kaznom zatvora najmanje osam godina - navodi se u novom zakonskom rješenju.

Njime su propisane i najteže zatvorske kazne i to u sljedećem slučaju:

- Ako je usljed djela nastupila smrt djeteta, učinilac će se kazniti kaznom zatvora najmanje deset godina ili kaznom doživotnog zatvora - propisano je u novom Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS koji će se za nekoliko dana naći pred poslanicima Narodne skupštine RS.

Kada su u pitanju krivična djela polne zloupotrebe djece starije od 15 godina, propisane su zatvorske kazne za one koji su zlostavljali dijete zloupotrebljavajući svoj položaj.

- Ako je djelo izvršeno zloupotrebom položaja prema djetetu koje se prema učiniocu nalazi u odnosu kakve podređenosti ili zavisnosti, ili iskorištavanjem duševne poremećenosti ili nemoćnog stanja djeteta, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od dvije do deset godina - precizirano je.

Porazno blage kazne

Međutim, zabrinjavajuća je dosadašnja evidentna blaga kaznena politika u Republici Srpskoj kada su u pitanju osuđeni za krivična djela seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta.

Uvidom u statistiku iz 2019. godine, a na osnovu podataka o pravosuđu koje je objavio Republički zavod za statistiku RS, uočava se da su te godine prijavljena ukupno 33 punoljetna počinioca seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta.
Od toga je u tri slučaja donesena odluka o nesprovođenju istrage, u dva je istraga obustavljena, dok je u 26 podignuta optužnica, a dva počinioca su ostala nepoznata.

Takođe, 2019. godine je donesena sudska odluka u devet slučajeva seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta, od čega je sedam počinilaca proglašeno krivim, a dvoje je oslobođeno optužbi. Posebno je porazna blaga kaznena politika, odnosno male kazne koje su dobili zlostavljači.

Tako je spomenute godine samo u dva slučaja izrečena kazna zatvora preko pet godina, u četiri predmeta preko dvije godine zatvora, te u jednom slučaju novčana kazna.

Riječ stručnjaka

Potpredsjednik Narodne skupštine RS i pravnik Milan Petković kazao je za Mondo da je najvažnija novina koja se uvodi u novo zakonsko rješenje u odnosu na postojeći Krivični zakonik - kazna doživotnog zatvora za razliku od dugotrajnog zatvora koji je do sada bio predviđen.

- Pooštravanje kazne, posebno za najteža krivična djela, je opravdano, ali ono što sam zamjerio prilikom donošenja nacrta, a onda i prijedloga, što nije utvrđena detaljna analiza kojom bi se utvrdilo koliko je do sada generalno izrečeno kazni dugotrajnog zakona, kao maksimalne zatvorske kazne do 40 godina. Znam da ih gotovo nije bilo, ili se dešavalo u vrlo malom broju slučajeva. Izricanje dugotrajne kazne zatvora ili doživotnog zatvora je opravdano kada su ti zločini izvršeni na naročito svirep način. Međutim, ovdje je očigledno da država pokazuje jednu slabost kada je u pitanju prevencija nasilja, a jačinu u vidu represije i težeg kažnjavanja - dodao je Petković.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE