• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poziv nadležnim institucijama da reaguju na ispovijesti žena na stranici "Nisam tražila"

Inicijativa za monitoring evropskih integracija BiH poziva nadležne institucije da se oglase i postupe povodom informacija koje su tokom jučerašnjeg dana objavljene anonimno na Facebook stranici “Nisam tražila”.

 Izvor: Facebook.com/NisamTrazila

"Tražimo od ovih institucija da hitno saopšte javnosti koje će mjere poduzeti povodom uznemiravajućih informacija o masovnom zlostavljanju i uznemiravanju više desetina žena iz BiH. Podsjećamo da je polni snošaj zloupotrebom položaja krivično djelo, a naročito otežavajuća okolnost je činjenje istog unutar obrazovnih ustanova. Kredibilne javne informacije o kontinuiranim pokušajima izvršenja krivičnog djela, od kojih nekih i nad maloljetnim osobama, više su nego dovoljan razlog da nadležna policijska tijela i pravosudne institucije pokrenu istragu unutar ustanova čiji su uposlenici izvršili ili pokušali izvršiti takvo djelo", stoji u saopštenju Inicijative.

Na pomenuta svjedočanstva već je saopštenjem reagovala Akademija scenskih umjetnosti u Sarajevu, a u saopštenju se ističe da se nadaju da će ovaj prvi korak u prihvatanju odgovornosti za dosadašnje propuštanje da se studenti i studentkinje zaštite od seksualnog nasilja poslužiti kao primjer i drugim ustanovama.

Možda će vas zanimati

"Pozivamo sve ustanove i institucije u kojima je vršeno seksualno nasilje, da pruže podršku ženama i djevojkama koje su preživjele seksualno nasilje, da imenuju zlostavljače, sarađuju sa policijskim i pravosudnim institucijama, te uvedu propise i mehanizme kojima će se ovakvo ponašanje sprječavati i sankcionisati u okviru samih ustanova. Kulturi ćutanja i prećutnog odobravanja seksualnog i drugog nasilja ne smije biti mjesta u bilo kojoj instituciji, te pozivamo ustanove i institucije da hitno adresiraju i mijenjaju ove prakse i preventivno djeluju radi sprečavanja seksualnog nasilja", navode.

Iz Inicijative očekuju da se u ove procese uključe i postojeći mehanizmi za zaštitu ljudskih prava i osiguravanje rodne ravnopravnosti u BiH: Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH, Agencija za ravnopravnost polova BiH i entitetski gender centri - kako bi osigurali da se oni vode uz poštovanje najviših standarda zaštite svjedokinja, koje moraju imati punu i nedvosmislenu podršku i zaštitu nadležnih institucija i ustanova, civilnog sektora i društva.

Inicijativa daje punu podršku svim ženama koje su progovorile o seksualnom nasilju kojem su bile izložene.

"Procesuiranje i kažnjavanje krivičnih djela nije i ne smije biti odgovornost žrtava, naročito kada se radi o seksualnom nasilju, čije prijavljivanje često dovodi do sekundarne viktimizacije i do novog zlostavljanja. Osobe koje su preživjele zlostavljanje i uznemiravanje često nemaju podršku zajednice kada se odluče prijaviti takva krivična djela i trpe pritiske okoline kada to urade, što, zajedno sa neadekvatnim tretmanom od strane institucija, dovodi do faktičke nekažnjivosti seksualnog nasilja u našem društvu", dodaje se u saopštenju.

Zato je, kažu, od ključnog značaja da istražni organi i pravosudne institucije hitno i odlučno reagiraju na informacije koje su jučer iznijete, makar i anonimno; da pokažu spremnost i jasnu opredijeljenost da zaštite od nasilja žene i djevojčice i kazne zlostavljače, te da pošalju jasnu poruku da se nasilje nad ženama i djevojčicama više neće tolerisati u bh. društvu.

"Bosna i Hercegovina na svom evropskom putu treba i mora primjenjivati najviše standarde zaštite ljudskih prava, te se ugledati na propise i prakse zemalja članica EU. Nova strategija rodne ravnopravnosti EU navodi da će EU i njene članice poduzeti sve neophodne mjere za borbu protiv rodno zasnovanog nasilja, posebno seksualnog nasilja, te pružiti podršku preživjelima ovog nasilja, i sankcionisati počinitelje.

Prvi korak za BiH, njene entitete i Brčko distrikt u cilju osiguravanja adekvatnog suzbijanju seksualnog nasilja svakako je usklađivanje krivičnog zakonodavstva s Istanbulskom konvencijom, usvajanje pratećih podzakonskih akata, edukacija državnih, pravosudnih i policijskih službenika/ca i uspostavljanje funkcionalnog institucionalnog psiho-socijalnog sistema podrške preživjelima seksualnog nasilja", ističu.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE