Agencija za zaštitu ličnih podataka 2020. godine primila 168 prigovora, najviše na objavljivanje zaraženih lica | MONDOBA

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

Agencija za zaštitu ličnih podataka 2020. godine primila 168 prigovora, najviše na objavljivanje zaraženih lica

Autor Dragana Božić
Autor Dragana Božić

Agencija za zaštitu ličnih podataka u BiH tokom prošle godine primila je 168 prigovora nosilaca ličnih podataka, a najveći broj odnosio se na objavljivanje lica koja su zaražena virusom korona, te onih u izolaciji, samoizolaciji i karantinu.

Izvor: Guliver / Getty Images, Thinkstock

Pomoćnik direktora Agencije Samira Čampara je navela da je Agencija donijela sveobuhvatno rješenje kojim je zabranila svim nadležnim organima u BiH, uključujući i tijela civilne zaštite da objavljuju te podatke, objašnjavajući da zdravstveni podaci, posebno oni o osobama koje su zaražene predstavljaju posebnu kategoriju ličnih podataka i posebno se obrađuju i tretiraju.

Čampara je navela da je od primljenih 168 prigovora nosilaca ličnih podataka, 108 riješeno, kao i 30 prigovora iz 2019. godina.

Ona je navela da se veliki broj predmeta odnosio na video nadzor, odnosno da se time narušava privatnost lica, kao i na objavljivanje ličnih podataka na službenim veb stranicama, bilo javnih organa, bilo onih iz privatnog sektora.

Možda će vas zanimati

Čampara je rekla da je lani po prijavama građana pokrenut 101 postupak po službenoj dužnosti, s tim što je Agencija riješila skoro sve postupke, osim 18, te dodala da je riješeno i 36 postupaka iz prethodne godine.

"Zbog nedostatka kapaciteta Agencije, svi postupci se ne mogu riješiti u toku tekuće godine, tako da se mnogi od njih prenesu u narednu", rekla je Čampara na konferenciji za novinare povodim obilježavanja Evropskog dana zaštite podataka.

Prema njenim riječima, Agencija je po zahtjevima različitih subjekata izdala 142 stručna mišljenja, od kojih su 22 data na zakonske i podzakonske akte.

"Po zahtjevima fizičkih lica, ali i drugih subjekata, dato je 108 odgovora umjesto mišljenja i izvršeno je 86 slučajeva upućivanja na službenu veb stranicu", rekla je Čampara i dodala da je u ovom segmentu Agencija izdala 334 akta.

Ona je navela da je Agencija u toku prošle godine izdala 10 prekršajnih naloga, te istakla da je Sud BiH donio isto toliko presuda po tužbama protiv rješenja Agencije, od kojih je u devet slučajeva Sud potvrdio odluku Agencije.

"Protiv naših rješenja pred Sudom BiH pokrenuto je 17 postupaka, a vođeno je i šest prekršajnih sudskih postupaka, gdje su uglavnom potvrđene odluke Agencije", rekla je Čampara.

Agencija je, dodala je Čampara, prošle godine zaprimila više od 400 poziva na "help desk", gdje su građanima pružane informacije o zaštiti ličnih podataka, te dodala da su objavljena 73 nova sadržaja na veb stranici da bi upoznali javnost o zaštiti ličnih podataka.

Direktor Agencije Dragoljub Reljić rekao je da će fokus u ovoj godini biti na donošenju novog zakona o zaštiti ličnih podataka, ratifikaciji Konvencije 108 plus koja se smatra evropskim temeljem privatnosti, te donošenju pravilnika koji se odnose na unutrašnju organizaciju Agencije.

"Postavili smo ambiciozne ciljeve za ovu godinu, a prvi i najvažniji je donošenje novog zakona. Potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju preuzeli smo obavezu da zaštitu ličnih podataka uskladimo sa evropskim zakonodavstvom i drugim međunarodnim konvencijama", dodao je Reljić.

On je pojasnio da je to urađeno 2006. godine, ali je u međuvremenu Evropski parlament donio nove propise i poboljšao zaštitu ličnih podataka svih svojih građana.

Reljić je rekao da je novi zakon pripremljen, te da očekuje da će u februaru biti na Savjetu ministara, a u martu u komisijskoj fazi u parlementarnoj proceduri.

Agencija već 12. godinu zaredom obilježava 28. januar - Evropski dan zaštite podataka, čija je svrha podizanje svijesti javnosti o pravu na zaštitu ličnih podataka i privatnosti, kao osnovne vrijednosti svakog demokratskog društva i bitnog aspekta ljudskih prava. 

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE