• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Smanjen broj poginulih u saobraćajnim nesrećama u Srpskoj

Autor Dušan Volaš

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić izjavio je danas u Banjaluci da je prošle godine u saobraćajnim nesrećama u Srpskoj poginulo 101 lice, što je oko 11 odsto manje nego u 2019. godini.

 saobraćajne nesreće republika srpska statistike 2020. 2019. Izvor: Srna/Ana Bencun

"Ohrabruju nas i rezultati iz prvih pet mjeseci ove godine. Krećemo se prema našim zadatim ciljevima, a naš desetogodišnji cilj je bio da broj poginulih maksimalno smanjimo, odnosno da taj broj ne prelazi 85 poginulih godišnje", rekao je Ćorić novinarima nakon sjednice Savjeta za bezbjednost saobraćaja, kojoj je predsjedavao predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Ćorić je naveo da je akcenat sjednice stavljen na preventivu i najavio da će se u narednom periodu mnogo raditi na podizanju svijesti svih učesnika u saobraćaju kako bi se izbjegle neželjene posljedice.

Možda će vas zanimati

Neophodno je, tvrdi Ćorić, uraditi mnogo toga da bi se smanjio broj stradalih u saobraćajnim nesrećama, ali i materijalni troškovi koje svaka nesreća uzrokuje.

"Imamo velike investicije u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova koje se odnose na praćenje brzine kretanja vozila, praćenje lica koja konzumiraju alkohol i druga opojna sredstva. Tu su i značajna ulaganja u magistralne, regionalne puteve, kao i auto-puteve. Dajemo značajan doprinos u tom pravcu i tako ćemo raditi i ubuduće", istakao je Ćorić.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Novica Krunić naveo je da jedan od zaključaka današnje sjednice da se radi na lokalnom razvoju savjeta za bezbjednost saobraćaja.

"Mi smo već krenuli s tim aktivnostima u većim centrima kao što su Prijedor, Bijeljina, Zvornik i Istočno Sarajevo. Imamo dobre rezultate, koji se moraju dalje unapređivati, te smo formirali novu radnu grupu za bezbjednost saobraćaja, koja treba da da novu energiju za praćenje bezbjednosti saobraćaja u Srpskoj", rekao je Krunić.

On je dodao da se od formiranja Agencije do danas broj smrtno stradalih na putevima u Srpskoj smanjio za 36 odsto.

Član Savjeta za bezbjednost saobraćaja Snježana Petković podsjetila je da je 2011. godine na putevima u Srpskoj smrtno stradalo 150 lica, a danas na 100.000 stanovnika ima 8,5 poginulih.

"Cilj je da dostignemo rezultate skandinavskih zemalja, koje godišnje imaju 2,8 poginulih na 100.000 stanovnika", dodala je Petkovićeva.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE