• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Objavljena dugoročna prognoza: Stižu sunčani dani, ali ljeto ipak svježije od prošlog

Autor Dragana Božić

Federalni hidrometorološki zavod objavio je sezonsku prognozu vremena za period od prvog juna do 31. augusta.

 Vremenska prognoza za ljeto 2022. Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Srednja temperatura zraka tokom ljeta 2022. godine trebala biti iznad normale koja se odnosi na period 1981-2010. godina.

Na to ukazuju proizvodi SEEVCCC-a (Virtualni centar za klimatske promjene za jugoistočnu Evropu), FHMZ-a (Federalni hidrometeorološki zavod) kao i drugi prognostički materijali evropskih i svjetskih centara za dugoročnu prognozu.

"Vjerovatnoća ostvarenja ove prognoze je umjerena do velika i iznosi oko 60 odsto. Najveća temperaturna odstupanja u odnosu na referentni niz očekuju se u julu mjesecu", navode iz FHMZ-a.

U prognozi za ljeto dodaju da, iako se tokom ljeta očekuju veće prosječne temperature zraka, i minimalno dva toplotna talasa, nisu isključeni i kraći periodi s prodorima svježijih zračnih masa sa sjevera kontinenta.

"U poređenju sa istim periodom prošle godine, ljeto 2022. godine trebalo bi biti malo svježije", navode iz FHMZ-a.

Broj očekivanih vrelih dana u BiH tokom ljeta veći je od 28, a na području južne Hercegovine prognozira se preko 67 vrelih dana. Po gradivima očekivani prosječan broj vrelih dana tokom ljeta je: Sarajevo 24, Tuzla 28, Bihać 27, Mostar 59.

Iz FHMZ-a dodaju da je prognoza padavina u odnosu na prognozu temperature zraka na ovako dugo razdoblje složenija i manje pouzdana zbog čega se prognoza padavina za predstojeće ljeto mora uzeti s većom dozom rezerve.

"Dostupni prognostički materijali upućuju da bi ukupna sezonska količina padavina trebala biti manja u odnosu na prosjek uz umjerenu vjerovatnoću prognoze. Padavine će biti nejednako raspoređene, što znači da se očekuju duža sušna razdoblja, ali i periodi s izraženijim pljuskovitim padavinama", navode iz FHMZ-a.

Dodaje se da su na jugu zemlje u ljetnom periodu ukupne količine padavina znatno manje u odnosu na ostatak zemlje tako da nije isključena mogućnost izostanka padavina na mjesec dana, ali i na duži vremenski period.

(Anadolija)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE