• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najčešće obolijevaju mesari, farmeri, seljaci: U Srpskoj za šest mjeseci registrovano osam slučajeva kju groznice

Autor Dragana Božić

U Republici Srpskoj u prvih šest mjeseci ove godine registrovano je osam slučajeva kju groznice kod ljudi, rekla je načelnik Službe za epidemiologiju u Institutu za javno zdravstvo Srpske Nina Rodić Vukmir.

 U RS šest slučajeva kju groznice Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Ona je navela da se u Srpskoj svake godine registruju slučajevi kju groznice kod ljudi, a lani ih je bilo devet.

"Institut redovno razmjenjuje biltene o kretanju zoonoza sa Veterinarskim institutom Republike Srpske `Dr Vaso Butozan`, dok domovi zdravlja prilikom pojave zoonoza od značaja za mjere kontrole i suzbijanja te bolesti u populaciji životinja, usko sarađuju i redovno razmjenjuju informacije sa veterinarskim inspekcijama na nivou lokalne zajednice", rekla je Vukmirova.

Ona je pojasnila da je kju groznica akutno infektivno oboljenje iz grupe zoonoza čiji rezervoar u prirodi predstavljaju izvjesne vrste krpelja, nekada divlji glodari i domaće životinje (ovce, koze i goveda), te da se javlja sporadično, a nekada u vidu epidemija.

"Oboljenje nastaje poslije inkubacije od dvije do tri sedmice, sa drhtavicom, glavoboljom, malaksalošću i znojenjem. Povišena temperatura traje od jednog do 14 dana, najčešće tri do šest dana", rekla je Vukmirova.

Ona je dodala da se, osim suvog kašlja, može ponekad javiti sukrvičav ispljuvak i probodi u grudima, dok se na plućima oboljelih često javljaju promjene slične primarnoj atipičnoj pneumoniji.

Prema riječima Vukmirove, kod neliječenih osoba smrtnost je ispod jedan odsto.

Ona je navela da od ove bolesti najčešće obolijevaju radnici u klaonicama, mesari, radnici u preduzećima za izradu mesnih proizvoda, farmeri, seljaci i radnici u preduzećima za preradu vune.

S obzirom da se uzročnik nalazi u tkivima životinja, Vukmirova je dodala da do infekcije dolazi i upotrebom mesa i mesnih prerađevina inficiranih životinja, kao i mlijeka i mliječnih proizvoda.

U seoskim područjima, kako navodi, oboljenje se najčešće javlja u kasnu zimu ili početkom proljeća. 

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE