Krivicna prijava protiv Rudnici boksit D.O.O

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

Krivična prijava protiv "Rudnika boksita"

Autor mondo.ba
Autor mondo.ba

Centar za životnu sredinu, postupajući po molbi građana Banjaluke, podnio je krivičnu prijavu protiv Društva „Rudnici boksita“ d.o.o. Banjaluka i njegovog direktora Borisa Lazendića.

Prijava je predana Okružnom tužilaštvu Banjaluka jer postoji osnovana sumnja da su „Rudnici boksita“ d.o.o. Banja Luka kao pravno lice i Lazendić Boris kao direktor postupali suprotno odredbama Krivičnog zakona Republike Srpske i Zakona o zaštiti životne sredine Republike Srpske.

Naime, u neposrednoj blizini porodičnih kuća u Ložioničkoj ulici, na tzv. dvadesetomom kolosijeku teretne željezničke stanice u Banjaluci, preduzeće „Rudnici boksita“ d.o.o Banjaluka bave se prijemom i vaganjem kamiona rude, deponovanjem i utovarom rude boksita u vagone čija se crvena prašina rasipa i zagađuje vazduh, zemljište i vodu koja se nakon padavina slijeva u slivnike i završava u rijeci Vrbas, bez ikakvog prethodnog tretmana.

Mjesto istovara rude nije betonirano, adekvatno ograđeno niti na bilo koji drugi način ispunjava minimum uslova za obavljanje ove djelatnosti, a naslage crvene prašine se nakon padavina pretvaraju u crveno blato koje se lijepi na gume vozila, te raznosi i van Ložioničke ulice.

Rudnici boksita d.o.o. Banjaluka, uz znanje i odobravanje odgovornog direktora Lazendić Borisa, obavljalo je navedenu djelatnost bez posjedovanja ekološke dozvole zbog čega je Odjeljenje za inspekcijske poslove Grada Banjaluka izdalo Rješenje o privremenoj zabrani deponovanja rude boksita na “20-om kolosijeku”.

Postavljanjem trake zabrane, u srijedu 17. juna, banjalučki inspektori su izvršili ovo naređenje.

“Kao podnosioci ove krivične prijave smatramo da postoji povezanost između društava Rudnici boksita d.o.o. Banjaluka i Željeznica Republike Srpske a.d. Doboj jer se na željezničkom zemljištu uz prećutnu saglasnost vrši deponovanje rude. Pri tome ni Željeznice Republike Srpske a.d. Doboj nemaju ekološku dozvolu za deponovanje rude što upućuje da postoji povezanost između ovih lica i njihovog djelovanja na štetu životne sredine i građana Banjaluke. Zbog toga smatramo da Okružno tužilaštvo Banjaluka treba da provede istragu i u tom pravcu, jer onaj ko ostvaruje dobit treba da ima i odgovornost”, izjavio je Viktor Bjelić, koordinator Arhus centra u Centru za životnu sredinu.

Koordinisani napori građana i organizacija civilnog društva, te zalaganje gradskih i republičkih inspekcija i resornog ministarstva, nakon osam godina borbe pokrenuli su ovaj problem sa mrtve tačke. Nadamo se da će tužioci uvidjeti elemente krivičnog djela na koje upućujemo i u saradnji sa nadležnim organima profesionalno provesti istragu kao što su to uradili i ekološki inspektori.

"Gotovo smo sigurni da će pokretanjem istrage tužilaštvo lako doći do dokaza i da će podići optužnicu protiv odgovornih za dugogodišnje zagađivanje životne sredine. Ovaj problem nije jedinstven slučaj i građani bi ih trebali prijavljivati nadležnim organima, jer se zapravo radi o zagađivanju životne sredine i ugrožavanju zdravlja svih građana zbog profita pojedinaca", navedeno je u saopštenju Centra za životnu sredinu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Još iz INFO

MONDO REPORTAŽE

loader