Kako da sastavite testament

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

MONDO istražuje: Kako do testamenta u RS?

Autori mondo.ba Dragana Božić
Autori mondo.ba Dragana Božić

Jeste li nekad razmišljali o pisanju testamenta? Znate li da testament nije samo način raspodjele vaše imovine, u njemu možete navesti i svoje posljednje želje npr. kako želite da budete sahranjeni i slično…

Nije riječ o morbidnoj temi već o stvarnoj potrebi. Svi ćemo jednom otići s ovoga svijeta, a svađanje nasljednika nakon naše smrti neće pomoći u želji da nam život ostane zapamćen kao sređen i ispunjen.

Pisanjem testamenta poštedićete svoje nasljednike mnogih briga i troškova. U Notarskoj komori Republike Srpske raspitali smo se kako ostaviti testament.

Za početak da kažemo da testament može sačiniti svaka osoba sposobna za rasuđivanje koja je navršila 15 godina života, a njime isključuje zakonski red naslijeđivanja na imovini kojom raspolaže u testamentu. To znači da testamentom tačno možete odrediti koja imovina će kome ostati u naslijeđe, a da to ne moraju biti vaši srodnici.

“Izjava volje zavještaoca mora biti učinjena lično, što je izuzetak od pravila kod sačinjavanja ugovora kao i drugih pravnih poslova koji se mogu  preduzeti i preko punomoćnika. Testament je pravni posao koji se može u cjelini ili djelimično opozvati u bilo koje vrijeme, sve do momenta smrti zavještaoca, a isti možete sačiniti i opozvati neograničen broj puta”, rekao nam je predsjednik Notarske komore RS Marinko Plavšić.

Vrste testamenata

-Svojeručni testament

-Sudski testament

-Sudski testament ako zavještalac nije u stanju da ga pročita

-Testament sačinjen kod notara

-Testament sačinjen pred konzularnim i diplomatskim predstavnikom u inostranstvu -Testament sačinjen na brodu -Testament sačinjen za vrijeme mobilizacije ili rata

-Usmeni testament

-Međunarodni testament

Plavšić ističe da prema Zakonu o nasljeđivanju testament ne morate sastaviti u mjestu prebivališta, već to možete učiniti kod bilo kojeg notara u Republici Srpskoj. Prije sastavljanja testamenta notar je dužan provjeriti da li ste sposobni sačiniti testament, objasniti vam situaciju i poučiti vas o pravnim posljedicama. Notar vašu izjavu mora jasno i nedvosmisleno pismeno sastaviti u obliku notarskog originala testamenta.

“Pri tome notar mora paziti da se isključe zabune i sumnje, kao i da neiskusnu i nevještu stranku upozori na pravne posljedice sačinjavanja testamenta. Notar original testament mora zavještaocu pročitati. Neposrednim pitanjima notar se uvjerava da sadržaj originala testamenta odgovara volji zavještaoca, nakon toga zavještalac će testament pročitati i mora ga odobriti. U originalu se mora, prije potpisa zavještaoca konstatovati da se postupilo na gore naveden način”, kaže Plavšić za MONDO.

Moramo vas upozoriti da ukoliko notar posumnja u vašu sposobnost za rasuđivanje zatražiće nalaz sa mišljenjem sudskog vještaka medicinske struke (neuropsihijatra), a ukoliko zavještalac ne poznaje jezik koji je u službenoj upotrijebi ili je nijem ili gluv, notar će zatražiti prisustvo tumača.

“Prilikom sačinjavanja testamenta kod notara potrebno je prisustvo dva svjedoka ako je zavještalac nepismen. Umjesto dva svjedoka može se pozvati bilo koji drugi notar. Svjedoci moraju biti punoljetni i znati jedan od službenih jezika, s tim da jedan od  svjedoka mora znati čitati i pisati te da nisu lišeni poslovne sposobnosti”, kažu iz Notarske komore RS.

Svjedoci moraju biti prisutni  najkasnije kada vam notar čita testament i kad ga potpisujete. Ako to zahtijevate, svjedoci mogu biti isključeni za vrijeme čitanja testamenta, ali u tom slučaju morate  potpisati testament u prisustvu svjedoka i izjaviti da ste isti pročitali i da vam je bio pročitan te da odgovara vašoj volji.

Ono što je bitno naglasiti da je u junu Narodna skupština razmotrila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nasljeđivanju kojim se propisuje koje uslove moraju ispuniti lica kao svjedoci u sačinjavanju pisanog testamenta pred svjedocima, sudskog testamenta i testamenta sačinjenog kod notara, te koje osobe ne mogu biti svjedoci.

“Svjedoci ne mogu biti lica koja ne mogu valjano svjedočiti uslijed svojih duševnih ili tjelesnih nedostataka, lica koja su zaposlena kod notara koji obavlja službenu radnju, lica koja mogu imati kakvu korist od posla čijem zaključivanju svjedoče, lica koja sa strankom ili s onim, koji bi nakon notarske radnje trebao dobiti kakvu korist, ili sa samim notarom stoje u odnosu, zbog kojega se može tražiti izuzeće notara”, ističe predsjednik Notarske komore RS.

Svjedoci ne mogu biti, kaže Plavšić, ni potomci zavještaoca, njegovi usvojenici i njihovi potomci, njegovi preci zaključno sa djedom i babom i njihovim potomcima prvog stepena, njegovi srodnici u pobočnoj liniji do trećeg stepena, supružnici svih ovih osoba i supružnik ostavioca.

Kada završite svu procedure oko sačinjavanja testamenta, notar će vas upoznati o mogućnosti deponovanja kod notara ili u sudu.

“Notar će stranku takođe upoznati sa mogućnošću da se u Upisniku testamenata koji vodi Notarska komora Republike Srpske evidentira postojanje testamenta, te gdje se testament nalazi na čuvanju. Novina koja je nastupila uvođenjem notarske službe u Republici Srpskoj jeste mogućnost da se testament deponuje i kod notara. Kako bi nasljednici mogli dobiti pouzdanu informaciju da li je u bilo kojoj notarskoj kancelariji sačinjan testament, uspostavljen je Upisnik testamenata sačinjenih kod notara a koji Upisnik vodi Notarska komora Republike Srpske. U Upisnik se upisuju i opozivi testamenata”, kazao nam je Plavšić.

Notarska komora vodi jedinstvenu evidenciju o svim testamentima, a ne samo onim testamentima koje je sačinio notar. Dakle, ako nemate informaciju da je neko od vaših bližnjih ostavio testament, to možete provjeriti kod nadležnog suda kod kojeg se vrši deponovanje testamenata odnosno u Notarskoj komori Republike Srpske koja vodi Upisnik sačinjenih notarskih testamenata.

Ovim Upisnikom, u kojem je trenutno evidentirano preko 2000 testamenata, obezbjeđuje se veća pravna sigurnost građana u sprovođenju ostavinskih postupaka, osigurava se ostvarenje posljednje volje zavještaoca jer će organ koji sprovodi postupak imati pristup podacima da li je umrli sačinio testament ili nije.

Za sastavljanje testamenta kod notara vam neće trebati mnogo vremena. Kompletan postupak se završava u toku jednog dana, a cijena testamenta zavisi od vrijednosti imovine kojom raspolažete i kreće se od 170 do 360 KM.

Kad osoba koja ostavi testament umre, sud ili notar, nakon utvrđivanja smrti, otvara testament i sastavlja zapisnik u prisustvu dvije punoljetne osobe koje mogu biti i osobe koje su pozvane na naslijeđe.

Pratite MONDO na Facebooku, Twitteru ili Instagramu!

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Valentina

Može naškrabati i neko nešto u njegovo ime, čak ne mora ni on potpisati , ne mora se napraviti notarski ugovor, svjedoci ne moraju biti normalni pa čak ni živi !!!! Znam iz vlastitog iskustva!

Još iz INFO

MONDO REPORTAŽE

loader