kolektivni centri u Republici Srpskoj

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

Uskoro će biti raspušteni svi kolektivni centri

Autor SRNA
Autor SRNA

U Republici Srpskoj bi krajem ove ili do polovine iduće godine trebalo da budu raspušteni svi kolektivni smještaji, rekao je danas pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljena lica Srpske Radovan Grajić.

izbjeglice Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

  "U Republici Srpskoj trenutno ima sedam kolektivnih vidova stanovanja. U toku je realizacija Projekta CEB-2 u okviru koga će u 15 opština biti riješeno stambeno pitanje oko 700 ljudi iz kolektivnih centara",rekao je Grajić novinarima u Banjaluci prije početka okruglog stola o temi "Kako do trajnih rješenja za izbjeglice, raseljena lica i povratnike u BiH".

Grajić je konstatovao da je u Republici Srpskoj dosta toga urađeno po pitanju rješavanja izbjegličko-raseljeničke populacije, ali da teži dio posla tek dolazi.

"Moramo poštovati osnovna ljudska prava izbjeglih i raseljenih lica u smislu njihovog slobodnog izbora gdje žele da žive, a ne ondje gdje im mi direktno ili indirektno preporučujemo", istakao je Grajić.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac smatra nedopustivim da u BiH više od 20 godina nakon rata još ima oko 98.000 interno raseljenih lica, te oko 20.000 lica koja čekaju da se vrate u BiH.

"Nismo zadovoljni rješavanjem pitanja povratnika u ranija mjesta prebivališta i u mjesta koja su odabrali", istakla je Borovčeva.

Ona ističe da je pred vlastima u BiH veliki posao u pogledu harmonizacije zakona, sravnjavanja evidencija, revizije statusa izbjeglih i raseljenih lica, te obezbjeđivanja sredstava za rješavanje ovih pitanja.

"Mi ćemo na ovom skupu predložiti na usvajanje zaključak o poštivanju ljudskih prava na svim nivoima vlasti, nesmetan povratak izbjeglica i raseljenih lica, uživanje prava povratnika u mjestima povratka, te efikasnijeg načina obezbjeđivanje sredstava za rješavanje ovih problema", rekla je Borovčeva.

Kada je riječ o Programu regionalnog stambenog zbrinjavanja u BiH, Borovčeva kaže da se ovaj razvija.

"Mi se već trošimo oko 80 miliona KM iz ovog Projekta koje dobijamo od Razvojne banke Savjeta Evrope i donatora", kaže Borovčeva.

Ona je rekla da je na osnovu ovog projekta prošle godine u BiH izgrađeno oko 150 kuća, ove godine je planirano više od 900, a početkom iduće godine predviđena je obnova oko 800 stambenih objekata.

Ministar raseljenih lica i izbjeglica Federacije BiH /FBiH/ Edin Ramić rekao je da ovo ministarstvo ima budžet od 23,6 miliona KM od čega se oko 53 odsto izdavaja za povratak u Republiku Srpsku, a preostali dio za raseljena lica u FBiH.

Ramić smatra da će na današnjem skupu razmijeniti iskustva i doći do zajedničkih rješenja kako bi se izbjegla i raseljena lica vratila svojim kućama i zadržali na ovim prostorima, te kako bi im bile obnovljene kuće.

Govoreći o povratku Srba u FBiH, Ramić je naveo da su svakodnevno prisutni pojedinačni slučajevi povratka, ali da se ne može očekivati neki masovni povratak u oba entiteta.

Predsjednik Zajedničke komisije za ljudska prava u Parlamentarnoj skupštini BiH Borislav Bojić smatra da bi parlamentarci trebalo da sagledaju mogućnost kako da izvršni organi sprovode revidirane strategije, zakone i zaključke iz ove oblasti koji se ne realizuju.

Predsjednik Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za zaštitu prava izbjeglica, raseljenih lica i povratnika Senad Bratić smatra da bi trebalo napraviti analizu i presjek stanja u kojem se nalaze izbjegla i raseljena lica koji su socijalno najugroženija kategorija u društvu.

"Nakon toga trebalo bi da se dogovorimo da svaka tri mjeseca organizujemo tematsku sjednicu ovog odbora sa usaglašenim dnevnim redom koji bi išao ka rješavanju jednog po jednog pitanja iz ove oblasti na svim nivoima vlasti u BiH", istakao je Bratić.

Predsjednik federalnog parlamentarnog Odbora za povratak izbjeglih i raseljenih lica Blaž Župarić smatra da je potrebno što prije krenuti u realizaciju projekata koji su planirani za ovu godinu.

On je rekao da u FBiH još ima 93 kolektivnih centara u kojima boravi oko 16.000 lica.

Okrugli sto o temi "Kako do trajnih rješenja za izbjeglice, raseljena lica i povratnike u BiH" održava se u organizaciji Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za zaštitu prava izbjeglica, raseljenih lica i povratnika.

U radu okruglog stola, osim Bratića, Grajića, Ramića, Borovčeve, Župarića i Bojića, učestvuju šef Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja u Vladi distrikta Jelena Nikić Damjanović i predsjedavajući Komisije za zaštitu ljudskih prava brčanske Skupštine Nenad Kojić.

Još iz INFO

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE