Zastitu zrtava podici na visi nivo

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

"Zaštitu žrtava podići na viši nivo"

Autor SRNA
Autor SRNA

Ministar porodice, omladine i sporta RS Sonja Davidović izjavila je da zaštitu žrtava porodičnog nasilja treba podići na viši nivo procjenom rizika i time što će svako nasilje u porodici biti tretirano kao krivično djelo.

Sonja Davidović Izvor: Mondo/Vlada RS

Davidovićeva je dodala da će navedeno biti definisano novim izmjenama zakona iz te oblasti i ukazala na veliku važnost procjene rizika da bi se spriječilo ponavljanje nasilja.

Prema njenim riječima, po svakoj prijavi nasilja u porodici procjenjuje se rizik od ponavljanja i u skladu sa tom procjenom se planira preduzimanje potrebnih radnji i mjera s ciljem sprečavanja da se nasilje ponovi i da žrtva bude zaštićena.

Davidovićeva je objasnila da je procjena rizika najčešće prva karika u lancu prijavljivanja i samim tim osnov za aktiviranje i ostalih učesnika u postupku sprečavanja nasilja i zaštite i podrške žrtvi.

Procjenu rizika, dodala je, vrši nadležni policijski službenik, specijalno obučen da interveniše u situacijama porodičnog nasilja.

"Nadležni policijski službenik dužan je da procjenu rizika dostavi centru za socijalni rad, da se upozna sa detaljima i, po potrebi, preduzme proaktivne mjere. Iz istog razloga procjena se dostavlja i nadležnom javnom tužiocu", rekla je Davidovićeva.

Kazne građanima koji ne prijave nasilje u porodici

Davidovićeva je navela da je izmjenama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici propisano ko može podnijeti prijedlog za izricanje zaštitnih mjera, a dopunjen je i član zakona u kome je dato ovlaštenje ministru unutrašnjih poslova da donese pravilnik kojim će se bliže urediti postupak i način procjene rizika.

Primjena Zakona o izmjenama i dopunama zakona o zaštiti od nasilja u porodici odgođena je do 1. januara 2020. godine da bi svi zakonski propisi, koji tretiraju ovu pojavu, bili usklađeni kako bi zaštita i prava žrtava nasilja u porodici u potpunosti bila ostvariva.

"Odgovor zakonodavca na društveno neprihvatljive radnje nasilja u porodici i sankcionisanje učinioca nasilja ostvaruje se primjenom Krivičnog zakonika Republike Srpske, te je potrebno izmjeniti član 190. ovog zakonika kojim je propisano da je za postojanje krivičnog djela nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici neophodno postojanje povrede fizičkog ili psihičkog integriteta žrtve", rekla je Davidovićeva.

Sve veći broj emocionalno zlostavljane djece

Ona je dodala i da izmjenama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, žrtve nasilja dobijaju adekvatniju i pravovremenu pomoć i podršku dodatno unaprijeđenu u skladu sa međunarodnim standardima.

Vlada Republike Srpske prošle sedmice je na sjednici utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Još iz INFO

MONDO REPORTAŽE

loader