Potpuno zabraniti fizicko kaznjavanje djece

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

"Potpuno zabraniti fizičko kažnjavanje djece"

Autor SRNA
Autor SRNA

Potpuna zabrana fizičkog kažnjavanja djece u svim situacijama pa i u porodici, prva je i osnovna preporuka Izvještaja o zabrani fizičkog kažnjavanja djece koji je Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH danas predstavila u Sarajevu.

Prema riječima jednog od ombudsmana BiH i koordinatora na izradi izvještaja Nives Jukić, u BiH javna svijest o neprihvatljivosti fizičkog kažnjavanja djece nije na zadovoljavajućem nivou i ovaj izvještaj treba da pomogne u popravljanju takvog stanja.

"Kao što je zabranjeno kažnjavanje odraslih, na jednak način treba biti zabranjeno i kažnjavanje djece", rekla je Jukićeva novinarima, navodeći da porodični zakoni Federacije BiH i Brčko distrikta ne poznaju ovo djelo, a nijedan od krivičnih zakona u BiH ne prepoznaje kao posebno krivično djelo.

Možda će vas zanimati

Ona je precizirala da je u BiH nasilje nad djecom zabranjeno i kažnjivo samo u obrazovnim, socijalnim i ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija.

"Izričita zabrana kažnjavanja u svim sredinama, uključujući i porodice, jedna je od preporuka upućena svim zakonodavnim i izvršnim vlastima na svim nivoima BiH, tamo gdje nije propisima učinjeno, a eksplicitno je potrebno zabraniti fizičko kažnjavanje djece u porodici", naglasila je Jukićeva.

Ombudsman za ljudska prava Jasminka DŽumhur rekla je da Izvještaj, koji je sačinjen u saradnji sa Unicefom, predstavlja pokušaj podizanja svijesti o tome da niko ne smije biti žrtva nasilja, pa ni roditeljskog kažnjavanja.

"Pozivam sve prosvjetne i socijalne radnike, građane da u slučaju da imaju bilo kakva saznanja o fizičkom kažnjavanju djeteta, ne samo u porodici već bilo kojoj ustanovi, da nam se slobodno obrate. U takvim slučajevima mi uvijek možemo zaštititi identitet osobe koja nam se javila sve s ciljem zaštite najboljeg interesa djetata", poručila je DŽumhurova.

Predsjedavajući Institucije ombudsmena BiH LJubinko Mitrović istakao je da zabrana fizičkog kažnjavanja djece proizilazi iz Konvencije UN o pravima djeteta, za koju je rekao da je dječiji ustav, prihvaćen i ratifikovan u BiH.

Mitrović je rekao da je u izvještaju izvršnim ogranima vlasti i parlamentima na nivoima gdje porodični zakon ne sadrži odredbu o zabrani fizčkog kažnjavanja djece ukazano da se očekuje da ugrade ovu odredbu u zakon.

"Raskorak između normativnog i stvarnog bolno je pitanje ove zemlje, ali stvaranje normativnog okvira je polazna osnova, a onda dalje raditi na svim ostalim segmentima", zaključio je Mitrović.

Šef Kancelarije Unicefa u BiH Rovnak Han navela je rezultate ankete urađene 2011/2012. godine, prema kojima je u BiH 55 odsto djece uzrasta od dvije do 14 godina doživjelo neki oblik fizičkog kažnjavanja ili primjene sile.

Najavljujući da će biti urađena nova i sveobuhvatnija anketa, Hanova je upozorila da fizičko kažnjavanje utiče na emocionalno ponašanje i rezultate djece u školi, te vodi smanjenju samopoštovanja i dostojanstva djeteta.

"Obaveza je svih zemalja da reformišu svoje zakone i preduzmu korektivne mjere kako bi zabranili i ukinuli fizičko kažnjavanje djece", poručila je Hanova.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Još iz INFO

MONDO REPORTAŽE

loader