• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Višković: Krajnje vrijeme za usaglašavanje mjera u BiH

Autor Siniša Stanić

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković upozorava da eventualno uvođenje radikalnih mjera za sprečavanje širenja virusa korona zavisi od stanovništva i smatra da je vrijeme da se viši nivo vlasti u BiH uključi u rješavanje problema izazvanih epidemijom.

 Višković: Krajnje vrijeme za usaglašavanje mjera u BiH Izvor: Vlada Republike Srpske

Višković je rekao da je danas razgovarao sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem o organizovanju zajedničkog sastanka sa Savjetom ministara, poput onog u Doboju na početku pandemije.

"Doboj bi ponovo trebalo da bude to mjesto, ali je u ovom momentu predsjedavajući Savjeta ministara (Zoran) Tegeltija pozitivan na virus korona pa čekamo da se on izliječi kako bi održali sastanak", rekao je Višković za BHT1.

On je upozorio da današnja cifra od 69 preminulih u Republici Srpskoj i Federaciji BiH od posljedica virusa korona predstavlja krajnje vrijeme za usaglašavanje i koordinisanje mjera BiH.

Možda će vas zanimati

Predsjednik Vlade Republike Srpske uvjeren je da se u BiH virus korona može staviti pod kontrolu isključivo poštovanjem donesenih mjera, izbjegavanjem proslava i javnih okupljanja, uključujući i predizborne skupove.

"Štab za vanredne situacije Republike Srpske preporučio je i mnoge su političke partije i lideri to uvažili i nisam mogao da primijetim da su bili neki skupovi sa stotinama i hiljadama okupljenih", konstatovao je Višković, navodeći da su okupljanja u zatvorenom prostoru zamijenjena okupljanjima na otvorenom, uz poštovanje mjera.

Višković je istakao da svi u BiH treba da budu svjesni da za virus korona trenutno nema lijeka, ni vakcine.

Prema njegovim riječima, čak i da je vakcina ispitana i da je na svjetskom tržištu, da bi dobila odobrenje nadležnih institucija i stavljena u promet u BiH potrebno je da prođe skoro mjesec dana za potrebne procedure.

"To još uvijek nemamo, znači ostaje nam da zamolimo građane, jer je to jedina mjera koja se pokazala svugdje u svijetu, da nose zaštitne maske, koriste dezinfekciju, održavaju distancu i izbjegavaju okupljanja. To je jedini poznati recept da smanjimo da se korona više širi na prostoru BiH", poručio je premijer Srpske.

On je upozorio da, osim o zdravlju stanovništva i očuvanju zdravstvenog sistema u oba entiteta, treba razmišljati i o zaštiti ekonomije.

"Sljedeće mjere zavise od nas. Nikome nije u interesu zatvaranje, zaključavanje", rekao je Višković i pozvao stanovništvo da ne dozvoli zatvaranje poput onog iz marta i aprila.

Predsjednik Vlade Republike Srpske je naveo da su na današnji dan zdravstveni sistemi u oba entiteta popunjeni oko 80 odsto i da nemaju pretjeranog prostora, zbog čega je potrebno i o tome voditi računa.

Višković je naglasio da zdravstvne ustanove u Srpskoj u ovom momentu raspolažu količinom zaštine opreme dovoljnom za najmanje narednih pet do šest mjeseci, a da je u fazi i nabavka novih zaliha.

"Sad nam dolazi iz zdravstvenih ustanova molba da pokušamo nabaviti što više zaštitnih odijela za jednokratnu upotrebu", rekao je Višković i upozorio da da su problem ljudski kapaciteti jer zdravstveno osoblje više od osam mjeseci radi na granicama izdržljivosti.

Govoreći o eventualnom novom zatvaranju, Višković je rekao da je pitanje koliko će to koštati, zbog čega je ponovio apel da se stanovništvo disciplinuje kako bi broj zaraženih i umrlih od posljedica virusa korona počeo da pada.

Kada su u pitanju mjere koje je Vlada Republike Srpske preduzela za smanjivanje posljedica izazvanih epidemijom virusa korona, Višković je naveo da je od 19. marta do 9. novembra u Srpskoj broj zaposlenih za 2.333 viši od onih koji su ostali bez posla.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE