• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najpoznatija ikona u regionu: Interpol ćuti, teorije se množe

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

U centrali Interpola u Francuskoj ne žele da komentarišu slučaj ikone koja poklonjena pa vraćena iz Rusije. Istovremeno, pojavilo se više različitih tvrdnji o porijeklu ikone Svetog Nikole u pozlati, stare oko 300 godina.

 Ikona Interpol Milorad Dodik Sergej Lavrov Duško Vukotić istraga Izvor: Srna

Na zvanično pitanje Monda, da li se vodi bilo kakva istraga o ikoni koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, poklonio ruskom ministru inostranih poslova, Sergeju Lavrovu, prilikom njegove posjete Istočnom Sarajevu, a koja je vraćena u BiH, u Interpolu su odgovorili ''da nemaju komentar.''

Možda će vas zanimati

'Imajte u vidu da naša organizacija ne komentariše specifične slučajeve ili pojedince. Savjetujemo vam da se obratite relevantnim vlastima i institucijama u dotičnim zemljama," rečeno je u odgovoru iz Interpolovog sjedišta u Lionu u Francuskoj.

Podsjećamo, ruska agencija RIA Novosti, pozivajući se izvore iz ruskog ministarstva, prošle nedjelje je objavila vijest da Rusija vraća poklon, "radi daljeg pojašnjenja njene istorije putem Interpola". Ikona je ove nedjelje i vraćena i nalazi se u sefu srpskog člana Predsjedništva.

Izvor: Srna

Iz Direkcije koja je nadležna za međunarodnu operativnu policijsku saradnju, odnosno saradnju putem Interpola - NCB Interpol Sarajevo - prošle nedjelje je "Kliksu" rečeno da do sada nije službeno primiljen zahtjev za postupanje u ovom slučaju, na zahtjev nadležnih tijela u BiH. Ista informacija stigla je i iz NCB Interpol Kijev.  

Stvarno porijeklo ikone nije utvrđeno, a do sada se u različitim medijima i iz različitih izvora pojavilo više verzija. 

Posljednju je lansirao bivši predsjednik Skupštine udruženja  "Veterani Republike Srpske'' Dragan Savić koji je na jutjub kanalu narodnog poslanika Nebojše Vukanovića tvrdio da je ikonu iz Luganska donio predsjednik "Veterana", Duško Vukotić, i poklonio je Miloradu Dodiku u maju 2018. godine.

Vukotić odgovara da je za priču o ikoni saznao iz medija kao i veći dio javnosti, da je iz medijа saznao i da se u cijelu priču uključio Interpol te da je dostupan kako Interpolu, tako i svim agencijama i institucijama u čijoj nadležnosti je otkrivanje istine i utvrđivanje odgovornosti.

"Umoran sam ja od pravdanja iskompleksiranim budalama koji po svaku cijenu žele biti u medijima. Ja vas uvjeravam da će mi ovog puta spletkaroši platiti novčani iznos predviđen zakonima koji regulišu oblast klevete i uznemiravanja moje porodice. Nije ovo njima prvi put," rekao je Vukotić.

Dodikov savjetnik, Radovan Kovačević, prošle sedmice je izjavio da ikona nije ukradena, da ima sentimenalnu vrijednost jer je osveštana, a 15 godina je bila vlasništvo jedne porodice u Banjaluci koja je željela da je pokloni Lavrovu.

Hrvatski novinar i istraživač Domagoj Margetić teoretisao je oko mogućnosti da je ikona dio ukradenog fonda umjetnina koji su nacisti (i ustaše) donijeli sa sobom sa područja Ukrajine i Rusije tokom Drugog svjetskog rata i da se našla na ''crnom'' tržištu umjetničkih djela.

Srpski istoričar umjetnosti Nikola Kusovac tvrdi da je u pitanju ruska serijska ikona s kraja 18. i početka 19. vijeka i da nije u pitanju nikakvo nacionalno blago.

Lavrov je posjetio BiH 15. i 16. decembra, a tom prilikom mu je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, poklonio pravoslavnu ikonu sa pozlatom staru 300 godina, koja potiče Luganska, objavila je agencija Srna.

Izvor: Srna

Lugansk je grad na istoku današnje Ukrajine koji je zajedno sa mnogo većim Donjeckom bio centar otpora rusofonog stanovništva tog dijela Ukrajine protiv kršenja njihovih prava od strane vlasti u Kijevu nakon ''evromajdanskih'' protesta s kraja 2013. i početka 2014. godine koje su otvoreno pomagale SAD-a i mnoge zemlje EU.

Ukrajinska ambasada je 16. decembra uputila notu Ministarstvu inostranih poslova Bosne i Hercegovine, nazivajući ikonu predmetom kulturne baštine Ukrajine i zahtijevajući objašnjenje njenog porijekla.

Kabinet srpskog člana Predsjedništva zatražio je prošle nedjelje od Ukrajine dokaze da je ikona predmet njihove kulturne baštine.

Izvan ''prebacivanja loptice'' ikonom se, bar ako je sudeći prema šturom saopštenju, bavi samo Tužilaštvo BiH od prošlog petka kada je "zaprimilo informaciju od ministrice Ministarstva spoljnih poslova BiH, Bisere Turković, u kojoj se navodi da je ministarstvo dobilo notu ambasade Ukrajine u kojoj se traži objašnjenje o pozlaćenoj ikoni koju je Dodik poklonio Lavrovu."  

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jale

Prozapadni mediji pumpaju priču i njihovi domaći zastupnici. Nije bilo potrebno davati poklon koji nije nešto što predstavlja Srpsku, ali bez obzira, jasan je naum onih koji pumpaju od muve medjeda. Totalno nevažno. Važno da su Rusi čvrsto stali iza RS i da Dodikov govor u UNu napokon tjera Incka izBiH jer oni neće visokog predstavnika koji nema komunikaciju sa svim narodima

MONDO REPORTAŽE