• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rekordan nivo zagađenja vazduha u Banjaluci

Proteklih nekoliko dana zagađenost vazduha u pojedinim gradovima BiH premašila je maksimalne granične vrijednosti.

 Rekordan nivo zagađenja vazduha u Banjaluci Izvor: MONDO

U Banjaluci je u srijedu izmjerena najveća koncentracija ugljen-monoksida i azotnih oksida za proteklih šest godina, prenose "Nezavisne novine".

Ranka Radić, načelnik Odjeljenja za ekologiju u Republičkom hidrometeorološkom zavodu, kazala je da su svi parametri kojima se mjeri zagađenost vazduha drastično povećani u posljednja dva dana.

"Koncentracija ugljen-monoksida iznosi 8,9 miligrama po metru kubnom, što je veliko povećanje, jer inače imamo ovu koncentraciju oko 1,15 miligrama. Sumpor-dioksid je 50 miligrama po metru kubnom i takođe su povišeni", navela je Radićeva.

Prema njenim riječima, najviše je povećana koncentracija azotnih oksida, koja je u srijedu iznosila 19 mikrograma po metru kubnom, a inače iznosi do deset maksimalno.

Ona je istakla da u posljednjih mjesec dana nije moguće vršiti mjerenje sitnih čestica, odnosno prašine i čađi u vazduhu, jer je pokvaren instrument za mjerenje.

Radenko Babić iz Tehničkog instituta u Bijeljini, koji vrši mjerenje zagađenosti vazduha u ovom gradu, kazao je da je posljednjih dana povećana koncetracija sumpor-dioksida.

"Prisutne su i sitne čestice, prašina u vazduhu, a tako je obično u ovo doba godine kada je hladnije i više se loži u kotlovnicama", naveo je Babić.

Elvedina Delić, iz Inspekcije Zeničko-dobojskog kantona, kazala je da je u ovo doba godine obično povećana koncentracija zagađenosti vazduha zbog sezone loženja.

"Mi kontrolišemo veće kotlovnice i nalažemo im da vrše mjerenja zagađenja vazduha. Gdje se utvrdi da ima prekoračenja, nalažemo zakonom propisane mjere. Uglavnom se radi o povećanju koncetracija sumpor-dioksid", navela je Delićeva.

Martin Tajs, stručnjak za kvalitet vazduha u Federalnom hidrometeorološkom zavodu, kazao je da je u srijedu koncentracija zagađivača vazduha u Sarajevu bila manja i deset puta nego prethodna dva dana.

"Prije dva dana koncentracija ugljen-monoksida iznosila je 500 mikrograma po metru kubnom, što je daleko iznad graničnih vrijednosti. To se najbolje vidi ako kažemo da inače iznosi 50. Još imamo problema s prašinom u vazduhu, ali je generalno slika mnogo bolja nego prethodnih dana", kazao je Tajs.

On je naveo da nivo zagađenja vazduha i u Sarajevu i u Banjaluci zavisi od vremenskih prilika, pa ako ima vjetra, situacije je bolja, a ako ima magle, onda je koncentracija zagađivača velika.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE