• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gdje je zločinac sa Korićanskih stijena

Dušan Janković pobjegao je na dan izricanja presude za ratni zločin i od tada se nalazi u bjekstvu.

 Gdje je zločinac sa Korićanskih stijena Izvor: MONDO

Pravosudni organi BiH, kao ni advokat Dušana Jankovića, pojma nemaju gdje bi se mogao nalaziti ovaj bivši komandir prijedorske policije, koji je pobjegao na dan izricanja presude za ratni zločin.

Janković je 21. decembra nepravosnažno osuđen na 27 godina zatvora zbog učešća u ubistvima više od 150 civila na Korićanskim stijenama u augustu 1992, ali se nije pojavio na izricanju presude i od tada se nalazi u bjekstvu, piše danas Dnevni avaz.

Sud BiH je istog dana zatražio raspisivanje crvene potjernice te je o njegovom bjekstvu obavijestio Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) kao i granične prelaze. U Jankovićevim ličnim podacima u optužnici, međutim, stoji da ima samo bosansko državljanstvo.

"Sud i tužilaštvo izdali su nalog da SIPA izvrši njegovo lociranje i privođenje. Policijski službenici već rade na tome", kazala je porpareol SIPA Željka Kujundžija, koja nije mogla potvrditi sumnju da je Janković napustio BiH.

Ranko Dakić, branilac Dušana Jankovića, rekao je da je tog jutra dobio poruku od njega u kojoj je stajalo da je "došlo do kvara na autu u blizini Doboja".

"Ja sam dobio poruku, kratku, i to što sam tada rekao je sve što znam. Nismo od tada bili u kontaktu i nemam nikakvih drugih informacija osim onoga što sam tada rekao javno", rekao je Dakić.

Ovo je, inače, četvrti slučaj da se osobe koje su osuđene za ratne zločine pred Državnim sudom nađu u bjekstvu.

U maju 2007. Radovan Stanković je pobjegao iz Fočanskog zatvora, gdje je služio 20-godišnju kaznu zbog zločina u tom gradu. Dvije godine kasnije Mirko Todorović, osuđen na 13 godina zatvora zbog učešća u zločinima u Bratuncu, nije se odazvao pozivu na odsluženje kazne, pa je i za njim raspisana Ineterpolova potjernica.

Slično se desilo i sa Momirom Savićem koji je pobjegao 17. maja ove godine dok je na slobodi čekao izricanje drugostepene presude. Savića je apelaciono vijeće Suda BiH osudilo na 17 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti u Višegradu.

Početkom ovog mjeseca, pak, sud je izdao nalog za hapšenje Miodraga Nikačevića, koji je tada na slobodi čekao izricanje drugostepene presude za zločine u Foči, a sa ciljem da se spriječi njegovo bjekstvo. Dan poslije hapšenja, Nikačević je pravosnažno osuđen na deset godina zatvora.

U Sudu BiH kažu da u slučaju Jankovića nije došlo do određivanja pritvora neposredno pred iznošenje presude, jer se radilo o javnom izricanju presude, dok je u slučaju Nikačevića već bila donesena drugostepena presuda.

Uz Jankovića, za zločin na Korićanskim stijenama nepravosnažno su osuđeni još Zoran Babić, Milorad Škrbić i Željko Stojnić, nekadašnji pripadnici Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti u Prijedoru, na ukupno 59 godina zatvora.

(FoNet)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE