• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kardinal Puljić: Teško stanje u BiH za Hrvate

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u intervjuu za "Dnevni Avaz" ukazao je na teško stanje hrvatskog naroda u BiH.

 Kardinal Puljić: Teško stanje u BiH za Hrvate Izvor: MONDO

Kardinal Puljić je upozorio na nedopustive pokušaje da se negira hrvatska politička volja i naglasio da će za eventualno formiranje trećeg entiteta snositi krivicu oni koji ne uvažavaju Hrvate.

"Ukoliko dođe do trećeg entiteta, tu krivicu snose najprije oni koji nisu uvažili ravnopravnost nego su majorizacijom i preglasavanjem uzurpirali vlast, te se ljudi brane i na ovaj način", rekao je kardinal Puljić za "Dnevni avaz" u izdanju od subote.

Na pitanje o opravdanosti potrebe za hrvatskom federalnom jedinicom u BiH i korjenitim izmjenama Ustava, kardinal Puljić je odgovorio protivpitanjem: "Kako mirovni sporazum nazvati Ustavom, kada nema sačuvanog originala, niti je službeni prevod ikada napravljen?''. On je napomenuo da taj dokument nije usvojen u parlamentu.

Kardinal Puljić smatra da je u BiH neophodno sačiniti Ustav u kojem će biti prepoznatljivo da su sva tri naroda ravnopravna u svim dijelivoma BiH, kao i stvoriti pravne okvire da se svi osjećaju kao kod kuće.

Osvrćući se na činjenicu da je i direktor Narodnog pozorišta Gradimir Gojer upozorio na težak položaj Hrvata u Sarajevu, kardinal Puljić je istakao da se takva poruka ne bi smjela relativizovati i dodao da je o tome "napokon progovorio i visoki predstavnik u BiH".

"Nije moje da dajem statističke podatke kako ne bih obeshrabrio i ovo malo što je ostalo. Nije potrebno pitanje postaviti - da li, nego kako stvar mijenjati na bolje. Ozbiljno treba uzeti na znanje da ima onih, iako ne znam koliko, koji ozbiljno provociraju SMS porukama ili telefoniranjima s pitanjem: `Dokle ćete još ostati ovdje?`. To nisu bezazlene stvari", rekao je kardinal Puljić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE