• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dim na svakom koraku

Zakon o zabrani pušenja na javnim mjestima u Republici Srpskoj gotovo da ne pokazuje rezultate.

 Dim na svakom koraku  Izvor: MONDO

O tome svjedoči podatak da su za godinu dana zabilježena svega dva slučaja kršenja ovog zakona u institucijama i ustanovama, iako je jasno da se nijedan građanin ne ustručava da zapali cigaretu na bilo kojem javnom mjestu.

Republička inspekcija za jedanaest mjeseci ove godine obavila je 353 kontrole na javnim mjestima i u javnim ustanovama, dok je za ugostiteljske objekte zadužena lokalna vlast koja često i ne zna da to treba da radi, pišu "Nezavisne novine".

U Trebinju još nije naplaćena nijedna kazna iako inspektori tvrde da redovno idu u kontrolu. "Ove godine nismo podnijeli nijedan prekršajni nalog, jer u našim kontrolama nismo uočili kršenje zakona", rekli su u Odjeljenju za komunalne poslove opštine Trebinje.

Ni u Bijeljini niko do sada nije kažnjen zbog pušenja na javnom mjestu, a u Komunalnoj inspekciji objašnjavaju da niko nije ni precizirano ko kontroliše pušače i ko ih kažnjava.

U Banjaluci su pripadnici Komunalne policije naplatili 27 kazni zbog pušenja na javnim mjestima, i to uglavnom pravnim licima, a dvije kazne od po 100 KM izrečene su i fizičkim licima.

Darko Marković, nacionalni koordinator za borbu protiv pušenja, rekao je da su zakoni koji se tiču ove oblasti perfektno napisani i da su eksplicitno precizirali zabrane pušenja, ali kada se ne poštuju oni su jednostavno "mrtvo slovo na papiru".

Zakonom o zabrani pušenja na javnim mjestima u RS određeno je da kazne za odgovorno lice u pravnom licu iznose od 500 do 1.500 KM, a novčana kazna od 1.000 do 3.000 maraka biće izrečena preduzetniku u čijem je prostoru prekršen ovaj zakon. Fizičko lice koje puši duvan na javnom mjestu na kojem pušenje nije dozvoljeno biće kažnjeno sa 100 KM.

(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE