• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Katolički vjernici obilježavaju Božić

Za vjernike koji vrijeme računaju po Gregorijanskom kalendaru danas je Božić, najradosniji hrišćanskih praznik.

 Katolički vjernici obilježavaju Božić  Izvor: MONDO

Prema predanju Isus Hrist je rođen 25. decembra u Vitlajemskoj pećini pa se ovaj datum, uz razlike u kalendarima, poštuje u cijelom hrišćanskom svijetu.

U hrišćanstvu se smatra da je Hristovo rođenje donijelo svjetlost istine ljudskom rodu i da je tim događajem ispunjeno starozavjetno proročanstvo o rođenju Spasitelja ili Mesije.

U svim hrišćanskim crkvama, na Božić, čitaju se dijelovi Jevanđelja o rođenju Spasitelja i događaj u Vitlejemu koji je promijenio istoriju čovječanstva.

Na Badnje veče i Božić vjernici dolaze na poklon jaslama Bogomladenca koja se tradicionalno improvizuju u svim hramovima.

Ovaj običaj je sjećanje na poklonjenje tri mudraca sa Istoka koji su, prema predanju, stigli u Vitlajem prateći najsjajniju zvijezdu koja se zaustavila tačno iznad pećine rođenja.

Putovanje mudraca sa istoka trajalo je 40 dana, pa toliko traje i božićni post, koji se završava s početkom praznovanja Božića.

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić pozvao je, povodom predstojećeg katoličkog Božića, na solidarnost među ljudima.

Naglašavajući da u ovim teškim i neizvjesnim vremenima, svaki govor o solidarnosti može zvučati obeshrabrujuće, daleko od stvarnosti i očekivanja, Puljić je naveo da, ipak, svaka solidarnost, posebno ona jevanđeoska i hrišćanska, krije u sebi jedno prelijepo iznenađenje.

"Što više pokazujemo solidarnost među ljudima, to se više ogleda naše dostojanstvo djece Božije. Drugi jasno vide koliko je efikasno naše krštenje, kojim smo suobličeni Hristu", naveo je kardinal Puljić u Božićnoj poslanici.

On je naglasio da božićni praznici treba da budu dani radosnog slavljenja Božjeg utjelovljenja, kao i dani naše potpune solidarnosti sa čovjekom, slikom Božijom.

Prema njegovim riječima, solidarnost nije bilo kakav čin, nego je ona prvenstveno kontemplacija Božijeg djela ljubavi prema nama, "jer ko je solidaran sa drugim, nužno otkriva Boga u svom životu: Boga koji mu se daruje u djetetu Isusu, kao i Boga koji želi biti prepoznat i voljen u drugome".

"Gledajući u dijete Isusa položenog u štalici, želim vas pozvati i ohrabriti u solidarnosti prema našim bližnjima, osobito onima najmanjima, koje pritišće bilo kakva fizička patnja ili moralna bijeda. Neka po djelima naše solidarnosti i oni osjete da hrišćanstvo ne postavlja granice, nego proširuje vidike i poziva na radost, kao i da u svijetu ima beskrajno više dobra nego zla", naveo je kardinal Puljić.


(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE