• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Plate radnika u RS sve manje

Radnicima u Republici Srpskoj, posebno onima u proizvodnji, ne piše se dobro u idućoj godini.

 Plate radnika u RS sve manje  Izvor: MONDO

Oni inače jedva sastavljaju kraj s krajem, a 2011. će po procjenama ekonomskih eksperata biti posebno teška. U Republici Srpskoj je evidentan pad privrednih aktivnosti, a samim tim i teškoće pri isplati plata, čiji je pad sasvim izvjestan u godini koja dolazi - smatraju ekonomski stručnjaci,prenose Vijesti.ba.

Kakva je trenutno situacija pokazuju podaci - mjesečne plate radnika u prerađivačkoj industriji iznose 534 marke, u građevinskoj industriji 536, šumarstvu 543, trgovini 577, a ugostiteljstvu i hotelijerstvu 530 maraka. Inače, prosječna mjesečna plaća u RS iznosi 779 maraka, a potrošačka korpa sa najosnovnijim životnim namirnicama za četveročlanu porodicu oko 1.600 maraka. Najviše zarađuju profesionalni političari, a zatim zaposleni u finanansijskom sektoru (1.233 marke mjesečno), organima entitetske uprave (1.047) i zdravstvu (1.021 marku). Osnovna mjesečna plata poslanika Narodne skupštine RS iznosi 2.678 maraka i iznosi 8,4 prosječnih penzija.

Narodna Skupština Republike Srpske usvojila je budžet za iduću godinu u iznosu od 1,6 milijardi maraka. Od toga će 1,339 milijardi otići na domaću budžetsku potrošnju. Za plate koje se isplaćuju iz budžeta namijenjeno je 627,6 miliona maraka, piše San.

Radnicima u proizvodnji će biti najteže jer se u novu godinu ulazi s veoma niskim platama i serijom poskupljenja osnovnih životnih namirnica. S obzirom na stanje u privredi ne treba očekivati zapošljavanje novih radnika nego otpuštanja - kažu ekonomski stručnjaci.


(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE