• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Blokada konstituisanja vlasti

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS napustio je nastavak konstitutivne sjednice ovog tijela.

 Blokada konstituisanja vlasti Izvor: MONDO

Klub Bošnjaka je napustio sjednicu jer njihov kandidat za predsjedavajućeg Mirsad Đapo nije dobio potrebnu većinu glasova za izbor.

Predsjednik Kluba Bošnjaka Mujo Hadžiomerović rekao je novinarima da ovaj klub neće predložiti ni svog kandidata za funkciju jednog od potpredsjedavajućeg Vijeća naroda.

On je naglasio da je ustavno pravo Kluba Bošnjaka da predloži kandidata za predsjedavajućeg, dodajući da je Mirsad Đapo iz SDP-a BiH bio kandidat ovog kluba od kojeg nisu htjeli da odustanu.

Hadžiomerović je rekao da će Klub Bošnjaka kod Ustavnog suda RS pokrenuti pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, dodajući da smatraju povredom nacionalnog interesa i Ustava RS ako na današnjoj sjednici Vijeća predsjedavajući bude izabran iz jednog od dva konstitutivna naroda ili iz reda ostalih.

On je naveo da i bez izbora jednog od potpredsjedavajućih Vijeća naroda iz reda Bošnjaka, ne smatra da je proces konstituisanja Vijeća obavljen.

Hadžiomerović je dodao da u situaciji kada nije konstituisano Vijeće naroda, ne može da bude usvojen ni budžet, ni druga dokumenta uvojena u Narodnoj skupštini RS, kao ni da bude konstituisana izvršna vlast u Srpskoj.

Konstitutivna sjednica Vijeća naroda prekinuta je 23. decembra na zahtjev Kluba Bošnjaka radi dodatnih konsultacija o kandidatu za predsjedavajućeg Vijeća naroda RS. Svi delegati su tada iskazali spremnost da predsjedavajući Vijeća bude Bošnjak, ali delegati koji imaju većinu nisu bili spremni da glasaju za Mirsada Đapu iz SDP-a BiH, koga je predložio Klub Bošnjaka.

Delegat iz Kluba Srba Momir Malić rekao je Srni da postoji čvrsta odluka da danas bude konstituisano Vijeće i da je logično da za predsjedavajućeg bude izabran kandidat iz reda srpskog naroda ukoliko Klub Bošnjaka čvrsto ostane pri stavu da kandidat za tu funkciju ostane Đapo ili drugi kandidat iz SDP-a.

On je istakao da Vijeće naroda RS mora da bude konstituisano, jer su bez Vijeća ugroženi svi dokumenti koje je usvojila Narodna skupština, te da bez tog tijela "nema ni budžeta, ni Vlade Srpske".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE