• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Afera “Oslobođenje”: Zlojutro dao otkaz

Šef poslovnog centra banjalučkog "Oslobođenja" Nebojša Zlojutro dao je danas otkaz u ovom preduzeću.

 Afera “Oslobođenje”: Zlojutro dao otkaz Izvor: MONDO

Razlog - poslodavac - beogradska kompanija "Delta" do sada nije ispunila nijedan zahtjev radnika, koji su "iz opravdanih razloga" pokrenuli stečaj preduzeća.

"Dao sam otkaz jer Poreska uprava Republike Srpske nije u skladu sa zakonom podnijela zahtjev za pokretanje stečajnog postupka u ovom preduzeću, zbog neizmirenih poreza prema državi i 16 plata prema radnicima", rekao je Zlojutro Srni.

On tvrdi da je kompanija "Delta" uzimala hipotekarne kredite za "Oslobođenje" kod komercijalnih banaka u RS, iako preduzeće nije ispunjavalo uslove za kredit, kao i da je iz nerazumljivih razloga stavila pod hipoteku vlastitu imovinu, odnosno skladište Karakaj kod Zvornika i poslovni centar "Oslobođenja" u Banjaluci.

Komentarišući navode o pregovorima koji su vođeni između kompanije "Delta" i Fabrike duvana Sarajevo u vezi sa kupovinom "Oslobođenja", Zlojutro je rekao da su to sve "izmišljene priče `Delte`" s ciljem prodaje njenih lanaca mini marketa u Srbiji u inostranstvu.

Radnici "Oslobođenja" podnijeli su 23. decembra banjalučkom Okružnom privrednom sudu prijedlog za pokretanje stečajnog postupka u ovom preduzeću.

Predsjednik Sindikalne organizacije "Oslobođenja" Predrag Šobat rekao je da su radnici bili prinuđeni da pokrenu stečajni postupak, jer predstavnici beogradske kompanije nisu ispunili nijedan zahtjev radnika niti su se udostojili da dođu u Banjaluku i razgovaraju o rješavanju problema u ovom preduzeću.

Radnici "Oslobođenja", njih 260, u svim poslovnicama širom Srpske stupili su 8. decembra u generalni štrajk, da bi zaštitili ekonomska i socijalna prava, ali je štrajk ubrzo prekinut nakon obećanja predstavnika kompanije "Delta" da će pronaći rješenje za ovo preduzeće. Radnici su zahtijevali isplatu 16 zaostalih plata, rješavanje statusa zaposlenih i povezivanje radnog staža.

Kompanija "Darta trgovina" iz Banjaluke 2006. godine kupila je većinski paket akcija "Oslobođenja", dok je "Dartu" 2008. godine kupila beogradska kompanija "Delta". Nakon toga, "Delta" je otpustila sve zaposlene radnike u "Darti", osim direktora, tvrdeći da je vlasnik "Oslobođenja" kompanija "Darta" koja više ne postoji, a ne "Delta".

Kompanija "Delta" je polovinom ove godine donijela odluku da proda "Dartu", a samim tim i "Oslobođenje" i od tada su u pregovorima sa Fabrikom duvana Sarajevo.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE