• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Suvenir grada Banjaluke 250 KM

Zvanični suvenir Banjaluke, stilizovani list kestena, može se naći u prodaji u turističko-informativnim centrima po cijeni od 250 maraka.

 Suvenir grada Banjaluke 250 KM  Izvor: MONDO

Gradsku amajliju trenutno kupuju samo visoki zvaničnici grada na Vrbasu, ali prema najavama rukovodstva Turističke organizacije grada u narednom periodu ekskluzivni suvenir krajiške ljepotice uskoro bi se mogao naći u prodaji i u drugim objektima na području grada, po znatno manjim cijenama, prenosi Fokus.

"Do sada je suvenir rađen u Češkoj, Hrvatskoj i Beogradu, zbog čega je njegova cijena velika i nije na zadovoljavajućem niovu, bar kada je u pitanju platežna moć Banjalučana", istakao je Mladen Šukalo, samostalni stručni saradnik Turističke organizacije grada Banjaluka. On je dodao da je nedavno osnovano Udruženje proizvođača suvenira na području grada, čime su dobili veće mogućnosti da list kestena stave u ponudu u sve kanale prodaje na području grada.

"Nadamo se da bi, ukoliko ovo udruženje obezbijedi sve neophodne uslove za rad već u prvoj polovini godine mogli pristupiti izradi zaštitnog znaka grada na Vrbasu i staviti ga u prodaju u prodavnice, ali i druge ugostiteljske objekte u gradu", naglasio je Šukalo, te dodao da to ne zavisi samo od njih, nego i od ovog udruženja koje je trenutno u fazi registracije.

"Postupak je u toku, a ukoliko se sve završi kako treba i bez kašnjenja zvanični suvenir Banje Luke uskoro će biti na dohvat ruke svim građanima ", naglašava Šukalo.

Proizvodnja lista kestena kod domaćih proizvođača biće znatno jeftinija. Turistička organizacija će moći da ih izrađuje po znatno manjim cijenama nego do sada, te će i Banjalučani, ali i drugi ljudi koji dođu u naš grad moći kupiti suvenir po pristupačnim cijenama. Šukalo je dodao da će zvanični suvenir krajiške ljepotice krajem januara biti izložen na sajmu turizma u Ljubljani.

"Do sada smo bili na nekoliko sajmova na kojima smo promovisali zaštitni znak našeg grada i mogu reći da su svi komentari bili pozitivni. Najbitnije od svega jeste to da Banjaluka napokon ima zvanično obilježje. Dugo godina smo se sretali s pitanjem zašto Banja Luka nema suvenir, zbog čega smo i odlučili da uradimo nešto po tom pitanju ", rekao je Šukalo.

Prema njegovim riječima, list kestena koji je 19. septembra proglašen zaštitnim znakom Banje Luke ima univerzalnu vrijednost zbog čega je i izabran za suvenir.

Šukalo je dodao da osim lista kestena u gradu postoje i drugi suveniri. To su dva etno-motiva po kojima je grad prepoznatljiv. To su prije svega zmijanjski motivi koji su karakteristični za planinu Manjaču, te timarsko-sanski motivi s Kozare i Potkozarja.

"Na osnovu tih motiva kreirali smo set vezova koji su karakteristični za te predjele. Etno-program tih motiva čine majice, krpe, rukavice za kuhinju, gumene čizme, kecelje i drugo ", rekao je Šukalo. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE