• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poslanici ukrali milion maraka?!

Poslanici Predstavničkog doma Skupštine BiH u protekle četiri godine od tri miliona KM ukrali su najmanje milion maraka!

 Poslanici ukrali milion maraka?! Izvor: MONDO

Prema pisanju "Pressa RS", poslanici su tim novcem finansirali razne troškove, od telefonskih računa, goriva, ručkova pa sve do putovanja u inostranstvo.

"Parlamentarci novac nisu koristili za rad na terenu, već su njime uglavnom pokrivali svoje privatne troškove koje su pravdali fakturama i računima sa svih strana BiH", tvrdi izvor Pressa iz Parlamenta BiH i dodaje da je dio novca namijenjenog za rad poslanika na terenu prebacivan direktno na račune stranaka.

"Dodatne prihode poslanici su, uglavnom, koristili da finansiraju neke svoje privatne aktivnosti koje su prikazivali kao rad na terenu. Na primjer, ispostavilo se da je mnoštvo računa za gorivo sa privatnih putovanja prikazano kao navodni rad u bazi i slično", kaže isti izvor.

U Zajedničkoj službi Parlamentarne skupštine BiH je potvrđeno da je za 2010. godinu planirano da klubovi potroše oko milion maraka, a Kancelarija za reviziju institucija BiH utvrdila je da je isti iznos potrošen i u 2009. godini. U izveštaju o izvršenju budžeta institucija BiH za 2008. navedeno je da su klubovi potrošili nešto manje od 500.000, a 2007. godine ta je cifra bila nešto manja od 450.000 KM.

"Taj novac, između ostalog, služi i za plaćanje sekretarice, kupovinu računara u klubu, kancelarijski materijal i slične stvari. Pojedine stranke ga, međutim, nisu utrošile u te svrhe. Recimo, u klubu SDS-a nikad nije radila sekretarica, a slična situacija je i u SNSD-u. Jedina partija koja je sav iznos namenjen za rad kluba dobijala na svoj račun jeste SDA, pa su i njeni poslanici taj novac nisu dobijali na sopstvene račune", kaže izvor iz parlamenta.

Poslanik SDS-a u prethodnom mandatu Mirko Okolić kaže da je tačno da je dio novca za taj klub završio na računima poslanika, a drugi na računu stranke. On nije želio da otkriva o kojim se iznosima radi, ali je potvrdio da SDS nije angažovao sekretaricu.

"Povremeno smo, na osnovu ugovora o dijelu angažovali određene saradnike koji bi nam pomagali u vezi sa pojedinim zakonima i slično, ali nismo imali sekretaricu. Što se tiče novca koji je klub dobijao za rad poslanika na terenu, on je uglavnom trošen na putovanja po izbornoj bazi. Na primjer, svaki od tri poslanika SDS-a, dok iz stranke nije istupio Momčilo Novaković, morao je da pokrije po jednu trećinu RS. To iziskuje velike troškove", objašnjava Okolić.

U revizorskom izveštaju o radu Parlamentarne skupštine BiH za 2009. godinu je ukazano na određene propuste prilikom trošenja novca namijenjenog za rad poslaničkih klubova. Revizori su, navodi Press, utvrdili da je najviše novca potrošeno na stavku „bruto naknade poslanika i delegata za rad u izbornoj bazi" i to nešto više od 260.000 KM.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE