• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko će biti u novoj Vladi RS?

U novoj Vladi RS biće šest članova iz prethodnog sastava i deset novih ministara. Umjesto dvije, u Vladi RS sada će biti pet žena.

 Ko će biti u novoj Vladi RS? Izvor: MONDO

Posebna sjednica Narodne skupštine RS, na kojoj bi trebalo da budu izabrani novi premijer i članovi vlade RS, počela je jutros u Banjaluci.

Na dnevnom redu posebne sjednice parlamenta su Program kandidata za predsjednika Vlade RS sa prijedlogom članova Vlade, izbor predsjednika Vlade RS, izbor članova Vlade i polaganje svečane zakletve predsjednika i članova Vlade RS.

Sazivanje sjednice zatražio je mandatar Aleksandar Džombić, čiji je program rada i sastav vlade juče podržao Izvršni odbor Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Predsjednik Izvršnog odbora ove stranke Nebojša Radmanović rekao je da će u novoj vladi biti po dva ministra iz Demokratskog narodnog saveza (DNS) i Socijalističke partije (SP), jedan iz HDZ-a, jedan nestranački kandidat i deset ministara iz SNSD-a.

"Konstatovali smo da je program rada i sastav vlade u skladu sa programskim opredjeljenjima SNSD-a, da nastavlja kontinuitet u radu, a ne u kadrovima", rekao je Radmanović i dodao da je nacionalni sastav nove vlade u skladu sa Ustavom.

Od ukupno 16 ministarstava, Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) pripada 10 mjesta, po dva Socijalističkoj partiji (SP) i Demokratskom narodnom savezu (DNS), jedno ministarsko mjesto pripašće Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ), dok će na čelu jednog ministarstva biti nestranačka ličnost.

Kako Srna saznaje, na dosadašnjim funkcijama ostaće ministar unutrašnjih poslova Stanislav Čađo, ministar pravde Džerard Selman, ministar saobraćaja i veza Nedeljko Čubrilović, ministar zdravlja i socijalne zaštite Ranko Škrbić i ministar prosvjete i kulture Anton Kasipović.

Ministar rada i boračko invalidske zaštite biće Petar Đokić, ministar finansija Zoran Tegeltija, a ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Miroslav Milovanović iz Bijeljine.

U novoj vladi RS biće pet žena, dok su u prethodnom sazivu bile dvije.


Željka Cvijanović biće ministar za ekonomske odnose i koordinaciju, Nada Tešanović ministar trgovine i turizma, Srebrenka Golić ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Lejla Šekić ministar uprave i lokalne samouprave RS, a Gorana Zlatković ministar za porodicu, omladinu i sport.

Ministar za izbjeglice i raseljena lica biće Davor Čordaš, Željko Kovačević ministar industrije, energetike i rudarstva, a ministar nauke i tehnologije Jasmin Komić, saznaje Srna.

Izvršni odbor Saveza nezavisnih socijaldemokrata podržao je sinoć program rada i novi sastav vlade RS koji je predložio mandatar Aleksandar Džombić, a o kojem će se danas izjasniti poslanici Narodne skupštine RS.

Lejla Rešić biće ministar uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srpske (RS), a Nedeljko Čubrilović ostaće ministar saobraćaja i veza, izjavio je Srni predsjednik Demokratskog narodnog saveza (DNS) Marko Pavić.

Pavić je ponovio da je DNS prihvatio da u novoj vladi ima dva ministarstva, ali da time nije zadovoljna.

"Smatramo da su tri ministarstva DNS-u, u skladu sa rezultatima ostvarenim na izborima, bila realna. Zbog toga očekujemo da se to namiri prilikom raspodjele dužnosti direktora javnih preduzeća, ustanova i fondova", kazao je Pavić.

Lejla Rešić (1981) je iz Prijedora, završila je Gimnaziju 2000. godine, a Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu 2005. godine. Radila je na sarajevskom Radiju 202, od 2006. godine radi, sa prekidima, na Radio-televiziji Republike Srpske, a jedno vrijeme bila je dopisnik sarajevskog Oslobođenja. Nije udata i nema djece.

Nedeljko Čubrilović (1953) rođen je u Krupi na Vrbasu, završio je srednju mašinsku školu u Jajcu, a Mašinski fakultet Univerziteta u Banjaluci 1978. godine. Radio je u preduzeću "Rudi Čajavec Banjaluka“, Javnom komunalnom preduzeću Banjaluka, Direkciji za puteve RS i preduzeću "NIS promet". Oženjen je i otac je dvoje djece.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE