• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Republika Srpska dobila novu Vladu

Narodna skupština RS izabrala novu Vladu sa šest starih i deset novih ministara, na čelu sa premijerom Aleksandrom Džombićem.

 Republika Srpska dobila novu Vladu Izvor: MONDO

U Vladi novog premijera RS Aleksandra Džombića je 10 ministara iz SNSD, po dvoje ministara iz Socijalističke partije i DNS-a, jedan iz HDZ-a BiH i jedan ministar koji nije stranačka ličnost.

Bivši ministar finansija Aleksanadar Džombić najavio je da će njegova Vlada u naredne četiri godine biti vlada na terenu, koja se bori za socijalnu pravdu.

Umjesto Aleksandra Džombića, resorom finansija rukovodiće Zoran Tegeltija, dosadašnji načelnik opštine Mrkonjić Grad.

Stanislav Čađo, nakon četvorogodišnjeg manadata, i naredne četiri godine ostaje na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova. Na istoj poziciji ostaje i dosadašnji ministar pravde Džerard Selman.

Umjesto Zorana Lipovca, na čelo Ministarstva uprave i lokalne samouprave dolazi Lejla Rešić, dosadašnja urednica u Informativnom programu Televizije RS.

Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju od Јasne Brkić preuzima Željka Cvijanović, dosadašnji šef Kabineta predsjednika Vlade.

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić novi je ministar rada i boračko invalidske zaštite.

Njegova stranačka koleginica Gorana Zlatković zamjeniće Predraga Gluhakovića na čelu Ministarstva trgovine i turizma.

Željko Kovačević sa mjesta direktora Elektrokrajine dolazi na mjesto ministra industrije, energetike u rudarstva.

Nedeljko Čubrilović osataje ministar saobraćaja i veza. Ministarstvo poljoprivrede preuzima Miroslav Milovanović iz Bijeljine. Srebrenka Golić novi je ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

U Ministarstvu prosvjete i kulture ostaje dosadašnji ministar Anton Kasipović.

Bivši potrpredsjednik RS iz reda hrvatskog naroda Davor Čordaš novi je ministar za izbjeglice i raseljena lica.

Ranko Škrbić i dalje će rukovoditi Ministarstvom zdravlja.

Na čelo Ministarstva nauke i tehnologije, umjesto Bakira Ajanovića, dolazi dosadašnji zamjenik gradonačelnika Banjaluke Јasmin Komić.

Nada Tešanović, koja je u prethodnom poslaničkom sazivu bila potpredsjednika republičkog Parlamenta, u naredne četiri godine biće na čelu Ministarstva porodice, omladine i sporta.

U desetom sazivu Vlade među ministrima će biti pet žena, što je još uvijek manje od trećine ministarskog sastava.

Džombić za dinamičnu ekonomiju

Mandatar za sastav nove vlade Republike Srpske (RS) Aleksandar Džombić rekao je danas da je vizija bolje budućnosti Srpske da kao dinamična ekonomija, zasnovana na znanju, bude sposobna za održivi razvoj sa većim brojem kvalitetnih radnih mjesta i socijalno uravnotežena.

Džombić je, iznoseći u Narodnoj skupštini Republike Srpske prijedlog programa rada vlade za naredne četiri godine, istakao da se ova vizija poklapa sa Lisabonskom agendom o Evropi budućnosti, jer je mjesto Srpske u Evropi, zato što je to politički stabilan subjekt u punom kapacitetu ustavnih nadležnosti.

"Vlada Republike Srpske koju predlažem predstavljaće vladu kontinuiteta, s obzirom da su prethodne četiri godine ostvareni izuzetni rezultati na svim poljima djelovanja. Ovo će biti vlada okrenuta ka realnom sektoru, koja će biti usmjerena ka stvaranju dodatne vrijednosti u proizvodnji, školstvu, zdravstvu i sportu", naglasio je Džombić.

Prema njegovim riječima, nova vlada RS imaće sluha za sve kategorije društva kako bi se zajednički izborili sa svim izazovima koji u narednom periodu stoje pred Srpskom.

"Procjenjujemo da će naredna godina biti godina reformi i stabilizacije privrednih aktivnosti, te da će dalji trend rasta biti nastavljen od druge polovine 2012. godine, što će RS dodatno ekonomski pozicionirati, kao prepoznatljivog ekonomskog subjekta u regionu", rekao je Džombić.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE