• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi pokušaj uspostavljanja vlasti - 10. januar

Lideri učesnici sarajevskog sastanka pozvali SDA i SDP na zajednički sastanak 10. januara radi rješavanja institucionalne krize i deblokade institucija BiH

  Novi pokušaj uspostavljanja vlasti - 10. januar Izvor: MONDO

SNSD, SDS, HDZ BiH, HDZ 1990, Savez za bolju budćnost i Stranka za BiH pozvali su u srijedu SDA i SDP na zajednički sastanak 10. januara u Sarajevu radi rješavanja institucionalne krize i deblokade funkcionisanja institucija BiH.

Poziv sadrži i dnevni red sastanka koji bi trebalo da bude održan u 11.00 časova u zgradi Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da je spreman da šest stranaka formiraju parlamentarnu većinu u BiH, jer postoji većina glasova i za izbor rukovodstva parlamenta i Savjeta ministara BiH.

Dodik je rekao da su SNSD i SDS spremni da formiraju vlast sa bilo kim ko to hoće, ali da neće da prihvate da im neko nameće "šta treba da bude BiH".
On je naglasio da nije problem da SDP bude dio parlamentarne većine, ali da za lidera SDP-a Zlatka Lagumdžiju nema mjesta u Savjetu ministara BiH ni kao predsjedavajućeg, niti kao ministra inostranih poslova, jer je on ''dovoljno bezobrazan da, kada se dohvati mikrofona, sve radi na štetu RS".

"Nije mi problem da mu opet kažem da ne može da bude predsjedavajući Savjeta ministara BiH'' - istakao je Dodik i ponovio da predsjedavajući Savjeta ministara treba da bude predstavnik političkih partija koje su dobile najveću podršku hrvatskog naroda.

Lider SNSD-a je naveo da su on i predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija završili razgovore u nekim dogovorima koje su tada mogli postići, "a onda je neka egocentričnost ili želja za dominacijom pokazala da Lagumdžija u suštini nije spreman da prihvati druge, osim da oni prihvate njegovu egocentričnost".

Predsjednik SDS Mladen Bosić apelovao je na SDA i SDP da učestvuju na sastanku stranaka zakazanom za 10. januar kako BiH i region ne bi došli u neizvjesnu situaciju.

Bosić je ocijenio da je situacija u BiH na prekretnici i da će doći do još dublje političke krize s neizvjesnim ishodom ako svi politički faktori ne shvate da je neophodan kompromis i dogovor.

Bosić je rekao da novi izbori ne bi bili rješenje jer bi doveli do istih političkih odnosa, s istim konceptima. On je upozorio i na drugi mogući scenario - dokazivanje da BiH ne može da funkcioniše, odnosno da nema političkih faktora koji bi mogli da nađu kompromis.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je da su na današnjem sastanku šest političkih stranaka u Sarajevu raspravljena sva ključna pitanja, za koja vjeruje da mogu biti osnova programa rada buduće izvršne i zakonodavne vlasti BiH.

"Kao prioritete definisali smo Ustav, sa naglaskom na presudu Suda u Strazburu, Izborni zakon, evroatlantski put BiH, ekonomska i socijalna pitanja", precizirao je Čović.

Prema njegovim riječima, na sastanku je jasno rečeno da nijedno od ovih pitanja neće biti riješeno ako hitno ne bude uspostavljena vlast u BiH.

"To je osnova dokumenta koji nudimo svim strankama, da zajednički radimo na ovim pitanjima", rekao je Čović novinarima.

Predsjednik HDZ 1990 Božo Ljubić ocijenio je da je nakon današnjeg sastanka BiH korak bliže ka uspostavljanju parlamentarne većine.

Navodeći da su se učesnici sastanka fokusirali na programske ciljeve i prioritete, koje treba realizovati u naredne četiri godine, te na to kako doći do kvalifikovane parlamentarne većine koja ih može realizovati, Ljubić je izrazio očekivanje da će 10. januara, u jednom širem krugu, biti dogovoreno formiranje parlamentarne većine.

Lider Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić konstatovao je da šest parlamentarnih stranaka prisutnih na današnjem sastanku ima 780 000 glasova, osvojenih na prošlim izborima u odnosu na 550, 000 drugog političkog bloka.

Prema njegovim riječima, uloga Saveza za bolju budućnost BiH jeste da djeluje kao povezujući faktor.

"Smatram važnom činjenicom da smo se danas svi saglasili da ubuduće za BiH važni razgovori budu održavani u institucijama, a ne po Prudu i drugim mjestima", rekao je Radončić.

Potpredsjednik Stranke za BiH Beriz Belkić objasnio je da ova stranka na današnjem sastanku nije predstavljala bošnjački narod, nego je učestvovala kao parlamentarna stranka.

"Naš ključni motiv bio je uspostavljanje institucija vlasti, parlamenta i Savjeta ministara, a to je odgovornost svih stranaka izabranih u parlament", istakao je Belkić.

On je dodao da će konačno određenje u ovom procesu zavisiti od odnosa ostalih učesnika procesa prema ključnim pitanjima kojima se Stranka za BiH bavila, a to je odnos prema državnoj imovini.

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE