• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bošnjački pukovnik "pao" u Švedskoj

Muškarac koji je uhapšen u Švedskoj na osnovu međunarodne potjernice za ratne zločine u BiH 1992. godine je pukovnik bošnjačke nacionalnosti.

 Bošnjački pukovnik "pao" u Švedskoj Izvor: MONDO

"Dnevni avaz" piše pozivajući se na izvore bliske policiji i švedskim medijima da je uhapšeni komandovao sa 130 000 ljudi.

Švedski list "Ekspresen" navodi da su njegovi prijatelji ispričali da im je govorio kako je bio u "obezbjeđenju predsjednika Bosne".

Prije Švedske, od koje je tražio azil, boravio je u više drugih zemalja, pa i u SAD, gdje, navodno, ima djecu iz prvog braka.

Tužilaštvo u Štokholmu preuzelo je ovaj slučaj.

Očekuju da će BiH u najkraćem mogućem roku zatražiti izručenje tog čovjeka, o čemu će naknadno da odluči švedski sud.

U Švedskoj je uhapšen muškarac, kojeg vlasti u BiH traže zbog sumnje da je umiješan u ratne zločine, počinjene tokom posljednjeg sukoba, saopštili su juče švedska policija i tužilaštvo. Zvaničnik švedskog Nacionalnog istražnog biroa Bertil Olofson rekao je da uhapšeni nije švedski državljanin i da je BiH za njim raspisala međunarodnu potjernicu.

Tužilac Mikael Ruotsi rekao je švedskim medijima da će uhapšeni ostati u pritvoru do danas, kada će biti izveden pred sudiju.

Federalni mediji juče su prenijeli da je švedska policija na osnovu međunarodne potjernice uhapsila 44-godišnjeg muškarca, državljanina BiH, koji je osumnjičen za učestvovanje u genocidu u BiH.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je juče Srni da još nije upoznat o ovom hapšenju, ali da, ako se to potvrdi kao tačno, očekuje zvaničan izvještaj iz Švedske.

Švedska je 2008. godine oformila specijalnu policijsku jedinicu koja je zadužena za praćenje i istragu optuženih za ratne zločine.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE