• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Optužnica protiv Vlatka Jeraka

Jerak se tereti za ratni zločin protiv civilnog bošnjačkog stanovništva 1993. godine na području opštine Stolac

 Optužnica protiv Vlatka Jeraka  Izvor: MONDO

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Vlatka Jeraka zvanog Doktor (56) koja ga tereti za ratni zločin protiv civilnog bošnjačkog stanovništva 1993. godine na području opštine Stolac, saopšteno je iz ove pravosudne institucije.

Jerko je optužen da je za vrijeme rata u BiH, kao pripadnik Prve brigade HVO "Knez Domagoj", od jula do polovine avgusta 1993. godine, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti građanskih lica i postupanju sa ratnim zarobljenicima iz 1949. godine.

U optužnici se navodi da je polovinom jula 1993. godine, na području opštine Stolac naredio dvojici pripadnika HVO-a da trojici Bošnjaka zavežu ruke bodljikavom žicom, što su ovi i učinili, nakon čega su ih zatvorili u Koštanu bolnicu u Stolac, koja je služila za zatvaranje Bošnjaka sa ovog područja, odakle su svi civili bošnjačke nacionalnosti odvedeni u zatvor poznat pod nazivom "Logor Gabela" na području opštine Čapljina, gdje su bili zatvoreni pet mjeseci.

Prema navodima iz optužnice, Jerak je u avgustu iste godine, zajedno sa drugim pripadnicima HVO-a, učestvovao u prisilnom preseljenju nemuškog bošnjačkog stanovništva u Blagaj, područje pod kontrolom takozvane Armije Republike BiH.

Kako se dalje navodi u optužnici, Jarak je u ovom periodu sa dvojicom nepoznatih pripadnika HVO-a više puta dolazio u jednu porodičnu bošnjačku kuću u selu na području opštine Stolac, u kojoj je zastrašivao domaćine i prijetio im, zbog čega je, prema navodima iz optužnice, domaćica kuće izvršila samoubistvo.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE