• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RS sprema tužbu protiv Ešdauna

RS će tužiti bivšeg visokog predstavnika u BiH Pedija Ešdauna zbog toga što je priznao da je u BiH došao da radi na razgradnji Dejtonskog sporazuma.

 RS sprema tužbu protiv Ešdauna Izvor: MONDO

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da će institucije vlasti u RS nastaviti sa politikom afirmisanja njenog političkog statusa i očuvanja ustavnih kapaciteta Srpske zagarantovanih Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Na sastanku sa direktorima i glavnim i odgovornim urednicima medijskih kuća iz RS u Banjaluci Dodik je rekao da je BiH složena zemlja konfederalnog karaktera i da Srpska može da podrži jedino takvu BiH i u budućnosti.

"Politika RS se zasniva na tome da snažno afirmiše njen status. Mi u institucijama vlasti ne možemo da odustanemo od svakodnevne borbe za status RS", poručio je Dodik.

On je naglasio da je Srpska u prethodnom periodu, prvenstveno od međunarodnih faktora bila izložena uticajima politike razgradnje, da je gubila svoje nadležnosti, ali da danas kada se govori o ustavnim promjenama ne može da prihvati ništa više od primjene odluke u slučaju "Sejdić i Finci", odnosno onoga što bi omogućilo i drugim narodima da se kandiduju za određene funkcije vlasti u BiH.

"Mi ne vidimo budućnost da BiH dobije dodatni kapacitet, to nije u našem interesu. Mi priznajemo BiH koja ima deset svojih ovlaštenja što je u skladu sa Ustavom", rekao je Dodik.

U svom obraćanju predstavnicima medija iz RS Dodik je naglasio da će upravo zbog pokušaja razgradnje Dejtonskog mirovnog sporazuma i kršenja međunarodnog ugovora RS krajem januara ili početkom februara podnijetu tužbu protiv bivšeg visokog predstavnika u BiH Pedija Ešdauna, i to pred sudom u Velikoj Britaniji.

"Vlada RS je sa advokatskim timom obezbijedila dokaze i ljude koji su imali posljedice zbog onoga što je nepravno radio visoki predstavnik", rekao je Dodik.

On je naglasio da politika Turske na ovim prostorima ne može da ima podršku RS, jer je to "politika opasnih namjera" prvenstveno naklonjena Bošnjacima.

Govoreći o ekonomskim pokazateljima, Dodik je rekao da je RS uprkos snažnom udaru krize na realni sektor uspjela da održi fiskalnu stabilnost i nivo socijalne sigurnosti.

"RS će i naredne godine biti politički stabilna, a u ekonomskom smislu očekujemo rast industrijske proizvodnje", rekao je Dodik.

On je naglasio da bi iduća godina trebalo da bude godina uravnoteženja socijalnih davanja, a da bi na kraju godine moglo doći i do povećanja zaposlenosti.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE