• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Optužnica zbog izbornih prevara

Tužilaštvo BiH dobilo je 12 prijava u vezi sa kršenjima izbornog procesa na prošlim opštim izborima u BiH.

 Optužnica zbog izbornih prevara Izvor: MONDO

Do sada je podignuta jedna optužnica zbog davanja mita Narodne stranke Radom za boljitak biračima u Stocu.

"Optužnica je podignuta još koncem desetog mjeseca ove godine, dakle, neposredno nakon izbora. Radi se o kršenju slobode opredjeljenja birača jer je predstavnik NS Radom za boljitak nudio novac biračima", kazao je u četvrtak Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH podnijela je prijave Tužilaštvu BiH protiv 50 članova biračkih odbora u Čapljini gdje su izbori bili ponovljeni zbog utvrđenih nepravilnosti.

Grubešić kaže da je to jedan od predmeta koji je upućen iz CIK-a, te da se na tome radi.

"Od 12 predmeta koje smo dobili u vezi sa izbornim procesom, neki su u fazi istrage, a neki su odbačeni kao neosnovani. Tužiteljstvo BiH će u svakom slučaju obavijestiti javnost o tim slučajevima kao što je to slučaj u svim ostalim predmetima", rekao je Grubešić.

Članovi CIK-a BiH su u medijskim izjavama potvrdili da su Tužilaštvu uputili i izvještaje u vezi sa izborima u Cazinu, gdje je nedavno grupa građana posvjedočila da su im iz NS Radom za boljitak obećali isplatiti po 100 KM ako budu glasali za njihove kandidate. Nakon što se ta isplata nije desila, birači su izašli u javnost sa tim informacijama.

"Koliko imamo informacija iz medija, Tužiteljstvo Unsko-sanskog kantona vodi taj slučaj u Cazinu", istakao je Grubešić.

U CIK-u je u četvrtak bilo teško dobiti komentar, jer se neki članovi nisu javljali na telefone, ili su bili na godišnjem odmoru pa nisu imali potpune informacije u vezi sa situacijom u Cazinu, niti objašnjenje kolika je odgovornost ove institucije u ovakvim slučajevima.

Kako je objasnio jedan od članova CIK-a, ako se pokažu tačne izjave građana, onda odgovornost snose i birački odbori, ali i Opštinska izborna komisija u Cazinu, uz napomenu da i građani koji primaju mito snose krivičnu odgovornost.

Iz Narodne stranke Radom za boljitak u više navrata su negirali da su plaćali biračima da glasaju za njih, objašnjavajući da su oni samo pokrenuli inicijativu da zakonski bude uređeno da građani koji izađu na izbore dobiju 100 KM.

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE