• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pedofil iz MIP BiH i dalje na slobodi

Istraga protiv pedofila iz Ministarstva inostranih poslova BiH nije počela iako je od otkrivanja ove afere prošlo skoro devet mjeseci.

 Pedofil iz MIP BiH i dalje na slobodi Izvor: MONDO

Istraga Kantonalnog tužilaštva Sarajevo usmjerena protiv pojedinca ili više njih koji su sa računara u Ministarstvu inostranih poslova (MIP) BiH skidali materijale sa pedofilskim sadržajem i fotografijama zlostavljanja djece, još nije počela iako je od otkrivanja ove afere prošlo skoro devet mjeseci.

Portparol Kantonalnog tužilaštva Jasmina Omičević potvrdila je "Avazu" da je predmet još aktivan, ali da istraga zvanično nije otvorena.

"Nadležni kantonalni tužilac preduzima predistražne radnje radi provjere navoda iz materijala koji dostavlja Federalna uprava policije (FUP), kako bi o ovom predmetu bila donesena konačna tužilačka odluka", izjavila je Omičevićeva.

Čudna dešavanja u vezi sa ovim predmetom, navodi "Avaz", potvrdio je visoki zvaničnik FUP-a koji tvrdi da " od početka neke stvari nisu štimale ".

"Policija nije mogla identifikovati računar s kojeg je skidan pedofilski materijal jer je neko u MIP-u, dok smo čekali da Tužilaštvo donese naredbu o istrazi, izbrisao fajlove. Šest - sedam računara bilo je umreženo u sistem, a svaki hard disk trebao je biti detaljno pregledan", rekao je neimenovani zvaničnik FUP-a.

U ovom slučaju zakazalo je pravosuđe, što je pedofilu omogućilo da i dalje bude na slobodi, odnosno da bude van domašaja organa gonjenja.

Informaciju da u MIP-u ima pedofila, FUP-u je još prije devet mjeseci dostavio luksemburški Interpol, koji je utvrdio da pedofila ima i u Savjetu za regionalnu saradnju (RCC) u Sarajevu.

RCC je tada potvrdio da su ih agencije za provođenje zakona u BiH obavijestile i da je s njihovih računara pristupano stranicama pedofilskog sadržaja.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE