• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Građani od BiH potražuju 4,19 miliona KM

Ukupan iznos potraživanja po osnovu aplikacija koje je do sada BiH dostavio Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, a u vezi sa kojima još nije donesena odluka, je 4,19 miliona maraka.

 Građani od BiH potražuju 4,19 miliona KM Izvor: MONDO

To je za "Glas Srpske" rekla zastupnik Savjeta ministara BiH pred ovim sudom Monika Mijić.

"Do sada je na osnovu presuda koje je donio Evropski sud za ljudska prava, oštećenima u BiH isplaćeno oko 3,11 miliona maraka", rekla je Mijićeva.

Prema njenim riječima, tokom prve polovine godine Sud je zaprimio 380 aplikacija protiv BiH, a postupci koji se vode protiv BiH se u najvećoj mjeri odnose na staru deviznu štednju u filijalama Ljubljanske banke i Investbanke u BiH, neizvršenje presuda domaćih sudova, pravo na imovinu, nestale osobe, protjerivanje stranaca, dužinu postupka pred domaćim tijelima, zakonitost pritvaranja neuračunljivih počinilaca krivičnih djela, te pravo na pravično suđenje.

Ona je dodala da se prema podacima Suda iz juna ove godine u toj instituciji vodi oko 1.200 postupaka protiv BiH i da je do sada doneseno 14 presuda koje su trenutno u postupku izvršenja.

Mijićeva je istakla da je jedan od finansijski najznačajnijih predmeta "Momić i 122 druga protiv BiH", koji se odnosi na neizvršenje presuda kojima je dosuđena nadoknada ratne štete.

"U ovom predmetu 123 aplikanta traže izvršenje presuda domaćih sudova donesenih u njihovu korist i nadoknadu štete zbog povrede prava. Ukupno novčano potraživanje po ovim aplikacijama je oko 2,48 miliona maraka", rekla je Mijićeva.

Govoreći o broju izvršenih presuda, Mijićeva je navela da je do sada protiv BiH doneseno 14 presuda, na osnovu kojih su u roku izvršene individualne mjere koje se tiču isplate pravične nadoknade ili obezbjeđenja donošenja odluke nadležnog suda u svrhu zakonitosti lišavanja slobode.

"Međutim, kako gotovo sve presude protiv BiH otkrivaju postojanje strukturalnog problema, što znači da utvrđena povreda prava obuhvata ne samo aplikanta nego i veći broj drugih osoba u BiH, obaveza je BiH, odnosno entiteta, da preduzmu generalne mjere da se presuda izvrši u cijelosti", naglasila je Mijić.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE