• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tihić pokreće postupak pred Ustavnim sudom

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Sulejman Tihić zatražiće od Ustavnog suda BiH poništavanje Zakona o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji Republike Srpske.

 Tihić pokreće postupak pred Ustavnim sudom Izvor: MONDO

U saopštenju iz kabineta zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarene skupštine BiH navodi se da je Tihić, koji je i lider SDA, ovaj postupak pokreće nakon što je u "Službenom glasniku RS" objavljen Zakon o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS i pod zabranom je raspolaganja.

U Tihićevom kabinetu smatraju da insistiranje Narodne skupštine RS na ovom zakonu "predstavlja uporno i grubo kršenje Ustava i zakona BiH".

"Država BiH je, shodno članu 1. Ustava BiH nastavila svoje pravno postojanje kao pravni nasljednik Republike BiH i ona je jedini vlasnik cjelokupne državne imovine. Ta imovina koja je Sporazumom o sukcesiji bivše SFRJ pripala BiH treba da na temelju ovoga međunarodnog ugovora bude uknjižena na BiH", navedeno je u saopštenju.

Nepoštivanje Ustava i zakona jedne države, te nezakonito raspolaganje državnom imovinom od onih koji nisu njeni titulari i stvarni vlasnici, tvrdi Tihić, predstavlja kršenje osnovnih principa vladavine prava u svakoj zemlji i atak je na njen suverenitet.

Prilikom podnošenja zahtjeva od Ustavnog suda BiH, Tihić će zatražiti izricanje privremene mjere zabrane knjiženja državne imovine na području RS radi obezbjeđenja poštivanje Ustava i zakona BiH.

Narodna skupština RS 14. septembra prošle godine usvojila je Zakon o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS i pod zabranom je raspolaganja, a kojim je definisano da ta imovina bude uknjižena na Srpsku. Ustavni osnov zakona sadržan u tome da RS uređuje i obezbjeđuje svojinske i obligacione odnose i zaštitu svih oblika svojine.

Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda RS utvrdilo je početkom decembra da Zakonom o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS i pod zabranom je raspolaganja nije povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE