• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sjećanje na zločin u Kravici

U petak, 7. januara biće tačno 18 godina od zločina u selu Kravica kod Bratunca, za koji još niko nije optužen.

 Sjećanje na zločin u Kravici Izvor: MONDO

Obilježavanje 18 godina od zločina nad Srbima u selu Kravica u bratunačkoj opštini, još jednom podsjeća da su u proteklom ratu činjeni zločini nad srpskim narodom, ali i da do sada nije bilo adekvatnog procesuiranja naredbodavaca i izvršilaca ovog zločina, saopšteno je danas iz Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina.

Republički centar za istraživanje ratnih zločina napominje da pravosuđe BiH još nije procesuiralo odgovorne za zločine nad Srbima i pored svih dokaza i izvještaja MUP-a RS, kao i drugih institucija i organizacija.

Za zločin u Kravici, počinjen na Božić 1993. godine kada je ubijeno 49 mještana, protjerano cjelokupno stanovništvo i zapaljene srpske kuće, kao i za sve ostale zločine počinjene nad Srbima na području Srebrenice i Bratunca, drugostepeno vijeće Haškog tribunala 3. jula 2008. godine oslobodilo je optužbi Nasera Orića, komandanta oružanih formacija srebreničke regije zbog nedostatka dokaza za komandnu odgovornost, podsjeća se u saopštenju.

"Podsjećamo da su jake muslimanske oružane snage iz Srebrenice i Bratunca, pod komandom Nasera Orića, napale na pravoslavni praznik Božić, u ranu zoru, iz više pravaca Kravicu i okolna srpska sela i sve mještane koji nisu uspjeli da pobjegnu ubili i izmasakrirali na kućnom pragu, a među ubijenima je bilo najviše žena, djece i staraca", navedeno je u saopštenju.

Iz Centra za istraživanje ratnih zločina navode da je sedmoro zarobljenih nakon torture i mučenja u zatvoru u Srebrenici ubijeno, a da je poslije Božića 1993. godine pronađeno i sahranjeno samo devet srpskih civila, dok su posmrtni ostaci 40 masakriranih mještana pronađeni i identifikovani nakon oslobađenja Kravica, dva mjeseca kasnije.

U Kravici je prije rata živjelo 2.500 stanovnika, a ovo selo je 1992. i 1993. godine bilo stalna meta napada muslimanskih oružanih snaga i tada su ubijena 152 srpska civila i vojnika, a 168 je ranjeno.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE