• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radojičić: Zloupotreba prava na zaštitu nacionalnog interesa

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić smatra da današnja odluka Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS predstavlja tešku zloupotrebu prava na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

 Radojičić: Zloupotreba prava na zaštitu nacionalnog interesa Izvor: MONDO

"Pokretanje vitalnog nacionalnog interesa na odluku o izboru predsjednika Vlade RS i odluku o izboru članova Vlade RS ima za cilj blokadu institucija RS, što je opšta najmjera političkih stranaka u Klubu Bošnjaka", navedeno je u saopštenju iz kabineta predsjednika Narodne skupštine RS.

Radojičić ističe da nema vakuuma u funkcionisanju institucija i da do pravosnažnosti odluke sve poslove mora obavljati Vlada u starom sastavu, te da jedino što postiže Klub Bošnjaka današnjom odlukom jeste podizanje političkih tenzija i usporavanje RS.

U saopštenju iz Radojičićevog kabineta navodi se da je izbor predsjednika i članova Vlade RS izvršen u skladu sa Ustavom RS, te da predsjednik zadovoljava uslove propisane Ustavom o nacionalnoj pripadnosti, a Vlada uslov o nacionalnom sastavu i to u omjeru osam Srba, pet Bošnjaka i tri Hrvata.

Predsjednik Narodne skupštine RS sazvao je za 10. januar treću posebnu sjednicu Narodne skupštine RS na kojoj bi trebao biti izabran dio zajedničke komisije Narodne skupštine i Vijeća naroda RS za usaglašavanje akata na kojima je u Vijeću naroda podignuta zaštita Vitalnog nacionalnog interesa, čime bi bila omogućena institucionalna procedura u slučajevima zaštite nacionalnog interesa.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS jednoglasno je danas odlučio da pokrene pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na odluku o izboru Vlade RS, zbog, kako su naveli, nepoštivanja prava ravnopravnosti, zastupljenosti konstitutivnih naroda i Ustava RS prilikom konstituisanja Vijeća naroda.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE