• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nije kraj tužbama protiv Srpske

Predsjednik Saveza logoraša BiH Murat Tahirović izjavio je da nije kraj tužbama ovog udruženja protiv RS za obeštećenje.

 Nije kraj tužbama protiv Srpske  Izvor: MONDO

On je rekao za beogradsku "Politiku" da tužbe nisu podnijeli samo logoraši, nego i roditelji djece poginule u ratnom Sarajevu i napomenuo da Savez ima oko 50 000 članova i da su svi oni bili zatočeni u nekom od logora što im daje za pravo da traže materijalno i nematerijalno obeštećenje.

Savez logoraša BiH ne tuži samo Srpsku, već je oko 4 000 tužbi podneseno protiv FBiH, a oko 800 protiv Srbije. Prva tužba protiv Srbije je "pala", a Tahirović smatra da će pasti i sve ostale.

"Tokom postupka nije dokazano da je u tamošnjim sabirnim centrima (u Srbiji) bilo zločina", rekao je Tahirović i istakao da će pokušati da pravdu potraže pred Sudom za ljudska prava u Strazburu, "ne samo u slučaju tužbi protiv Srbije, nego i svih drugih".

Tahirović je dodao da se tužbe koje savez podnosi temelje na presudama koje je izrekao sud u Hagu u postupku protiv jednog broja pripadnika Vojske RS, te napominje da postoji i 300 tužbi koje su podnijeli Hrvati iz Srednjobosanskog kantona koji su zatvarani u logore Armije BiH.

Tahirović pominje i logor Čelebiće kod Konjica koji je bio pod kontrolom Armije BiH i u kojem su takođe zatvarani Srbi, te dodaje da je u slučaju ovog logora izrečena jedna sudska presuda na osnovu koje žrtve imaju pravo tužiti FBiH.

Savez logoraša BiH podnio je oko 12 000 tužbi protiv Srpske za obeštećenje žrtava koje su tokom prošlog rata prošle kroz logore, a odšteta koja se traži, procjenjuju u ovom savezu, iznosi nekoliko stotina miliona KM.

Prema podacima Udruženja logoraša RS, tokom rata samo u Sarajevu Armija BiH držala je 126 logora kroz koje je prošlo oko 5 000 Srba, uglavnom civila. Za mučenje ovih ljudi niko nije odgovarao, čak ni za one koji su okončali život u ćeliji.

Prije nekoliko dana sarajevski sud uputio je u Banjaluku 1 400 tužbi, sa zahtjevom Pravobranilaštvu RS da se o njima izjasni u roku od 30 dana.

Predsjednik RS Milorad Dodik "reagovanje" sarajevskog suda ocijenio je kao "orkestrirani politički pritisak".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE