• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH ruta za ilegalne migrante?

Ilegalni migranati, njih 1 000 do 1 500, planira preko BiH nezakonito u zapadnu Evropu, kažu u Službi za poslove sa strancima BiH

 BiH ruta za ilegalne migrante? Izvor: MONDO

Direktor Službe za poslove sa strancima BiH Dragan Mektić upozorava da 1 000 do 1 500 ilegalnih migranata koji se trenutno nalaze na području Grčke ili oko granice BiH ima namjeru da iskoristi BiH kao tranzitnu stanicu za nezakonit ulazak u zapadnu Evropu.

Mektić u intervjuu Srni ističe da se mora odmah reagovati i ozbiljno suočiti sa prijetećim talasom ilegalnih migranata.

On tvrdi da nadležni organi BiH, koji intenzivno rade na provjeri informacija sa terena, neće dozvoliti da BiH uđe u jednu takvu teško rješivu situaciju, kao što se to desilo nekim zemljama.

"Prema podacima Fronteksa /Agencija za zajedničke operacije zemalja Evropske unije, koje se tiču čuvanja njenih spoljnih granica/, područje Grčke su preplavili ilegalni migranti, jer je ona jedna od ruta za nezakonit ulazak u zapadnu Evropu, a riječ je o desetinama hiljada migranata koji idu prema tom području Evrope", naglasio je Mektić.

Prema njegovim riječima, unazad šest mjeseci, strukturu migranata su skoro u potpunosti činili ilegalni migranti iz zemalja eks Jugoslavije i Albanije, gdje je bio lak povratak. Od tada se, navodi Mektić, situacija drastično promijenila, tako da nema nijednog migranta iz zemalja okruženja, jer smo dobili novu rutu preko regije prema zapadnoj Evropi, pa su sada to lica afro-azijskog porijekla iz: Afganistana, Iraka, Pakistana, Palestine i afričkih zemalja.

Mektić navodi da se u dobrom dijelu radi o migracijama koje imaju apsolutnu vezu sa organizovanim kriminalom - krijumčarenjem i trgovinom ljudima.

On ističe da su ova lica spremna na sve kako im ne bi bio otkriven identitet, te da stoga procedure identifikacije i povratka nisu nimalo jednostavne, te još ni u jednom slučaju preko zemlje porijekla nije bilo moguće utvrditi njihov identitet.

Prema njegovim riječima, Služba za poslove sa strancima, u trenutnim ekonomskim uslovima u BiH, ima solidne kapacitete kojima se može suprotstaviti talasu novih migracija, ali napominje da se borba protiv ilegalnih migracija po svaku cijenu treba izdići na regionalni nivo.

"U znatnoj mjeri bi pojeftinile procedure, razmjenom svih podataka dolazili bi do lakše identifikacije, a ideja je i da se zajednički nastupa prilikom vraćanja ovih lica, da se organizuju zajednički letovi, te napravi zajedničko tijelo koje bi koordinisalo sve te aktivnosti", naglasio je on.

Mektić je dodao da se u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu trenutno nalazi šest lica koja su prijetnja po nacionalnu bezbjednost BiH i koja su u postupku protjerivanja iz zemlje.

On je rad Službe za poslove sa strancima u saradnji sa Graničnom policijom BiH ocijenio uspješnim, pojasnivši to činjenicom da su do sada samo dva lica isporučena BiH iz Hrvatske i evropskih zemalja po osnovu readmisije.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE