• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

„Jahorina” bez zimskih čarolija

Na Jahorini u samom jeku sezone ne rade šestosjed Pogorjelica, dvosjedi Ogorjelica 2, Poljice i Skočine, kao ni ski-lift „Željko“, piše "EuroBlic".

 „Jahorina” bez zimskih čarolija Izvor: MONDO

Snijega nema dovoljno, a sistem vještačkog osnježavanja testiran je 31. decembra. Predstavnici Olimpijskog centra “Jahorina” početkom jula su potpisali ugovor sa italijanskom firmom “Snow star” vrijedan više od 3,4 miliona KM za izgradnju ovog sistema.

“Zahvaljujući sistemu za vjestačko zasnježavanje koji je testiran u donjem dijelu Ogorjelice, OC ‘Jahorina’ uspio je da pusti u rad i šestosjed Ogorjelica 1”, saopšteno je juče na veb-sajtu OC. Novac za sistem vještačkog osnježavanja obezbijeđen je kreditom.

“U jeku zimske sezone, u vrijeme praznika, kad sve vrvi od turista, uglavnom Slovenaca, Makedonaca, Mađara, Srbijanaca i Nemaca, na Jahorini je radio samo jedan ski-lift i to zbog nedostatka snijega na stazama”, priča Dalibor Jović iz Bijeljine koji se sa Jahorine vratio 2. januara.

Osim toga, kaže da je primjetio brojne devastirane objekte, kao što su hotel “Jahorina” i “Dom Partizana”.

“Po svemu sudeći, Jahorina još živi od stare slave. Srazmjerno cijenama, turista zauzvrat može da dobije tridesetak odsto od mogućeg sadržaja”, navodi Jović.

Bivši ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković je početkom decembra rekao da “misli da je dobro išla prodaja smeštajnih kapaciteta na Jahorini jer su cene prihvatljive”. “Prvi put sam sa porodicom na Jahorini, čekamo veći snijeg da odemo do vrha planine. Ako ne bude dovoljno snijega, organizovaćemo izlet u Sarajevo”, kaže Zagrepčanka Darija Mrkša.

Boris Jevrić iz Podgorice, koji je takođe sa porodicom na zimovanju, naglašava da im najviše smeta što nema snijega na stazama.

Da ima snijega i više kvalitetnijeg sadržaja, na Jahorini bi sigurno bilo više turista. Drugog dana ove godine bilo je, prema procjenama turističkih radnika, oko 5.000 posjetilaca, među kojima je bilo najviše Sarajlija koji su bili na dnevnom izletu.

Maksimalni smeštajni kapacitet na Jahorini je oko 4.000 kreveta. Prošle godine u jeku sezone popunjenost smeštajnih kapaciteta bila je oko 20 odsto, a tek u drugoj polovini februara počela su da rade dva nova šestoseda za čiji rad je u poslednjem trenutku dobijena privremena upotrebna dozvola. Rok za završetak radova je bio probijen krajem decembra, a gradnju žičara je finansirana iz Razvojnog programa RS. Šestosjedi su koštali 18 miliona maraka. Dva nova šestosjeda u jednom satu mogu da transportuju oko 4.000 skijaša.

Nove žičare su samo dio investicija iz okvira programa koji OC namjerava da realizuje u naredne tri godine, a čija je ukupna vrijednost više od 40 miliona KM.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE