• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tihić traži poništenje zakona o imovini RS

Sulejman Tihić podnio je Ustavnom sudu BiH zahtjev za poništenje Zakona o imovini donijetog u Republici Srpskoj.

 Tihić traži poništenje zakona o imovini RS Izvor: MONDO

Tihić je pokrenuo postupak nakon što je u "Službenom glasniku RS" objavljen Zakon o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS i pod zabranom je raspolaganja.

"Insistiranje Narodne skupštine RS na ovom zakonu predstavlja uporno i grubo kršenje Ustava i zakona BiH od vlasti entiteta RS", saopšteno je iz Tihićevog kabineta.

"Država Bosna i Hercegovina je, shodno članu 1. Ustava BiH nastavila svoje pravno postojanje kao pravni nasljednik Republike BiH i ona je jedini vlasnik cjelokupne državne imovine. Ta imovina koja je Sporazumom o sukcesiji bivše SFRJ pripala BiH treba da na temelju ovoga međunarodnog ugovora bude uknjižena na Bosnu i Hercegovinu", naveo je Tihić.

Prema novom Zakonu o imovini koji je usvojen u RS, institucije Bosne i Hercegovine bi imovinu RS mogli da koriste bez naknade, ali bi po prestanku potrebe za korišćenjem morali da je vrate u posjed nadležnim organima RS.

Stupanjem na snagu ovog zakona prestao je da važi zakon o zabrani raspolaganja državnom imovinom koji je u martu 2005. godine nametnuo tadašnji visoki predstavnik Pedi Ešdaun.

Bošnjački poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kao i Kancelarija visokog predstavnika u BiH (OHR) negodovali su zbog usvajanja ovog zakona u entitetskom parlamentu.

Zakon o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS-a i pod OHR-ovom je zabranom raspolaganja, usvojen je 14. septembra 2010. godine u Narodnoj skupštini RS.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE