• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko blokirao zakon RS o državnoj imovini

Visoki predstavnik u BiH obustavio primjenu Zakona Republike Srpske o statusu državne i upozorio da se svi moraju uzdržavati od primjene ovog zakona

 Incko blokirao zakon RS o državnoj imovini Izvor: MONDO

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko obustavio je danas primjenu Zakona Republike Srpske o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS i pod zabranom je raspolaganja, dok Ustavni sud BiH ne donese konačnu odluku o ovom pitanju.

"Uzimajući u obzir da će unutar BiH doći do bar jednog osporavanja ustavnosti Zakona o državnoj imovini RS pred Ustavnim sudom BiH, nalog visokog predstavnika obezbijediće da ne dođe do komplikovanja situacije na terenu provođenjem ovog zakona prije nego što Ustavni sud BiH ispita ovaj slučaj i donese svoju odluku", saopšteno je iz OHR-a.

Današnjim nalogom sprečava se pravna nesigurnost koja bi pratila svaki akt koji bi promijenio vlasništvo nad ovom imovinom prije nego što Ustavni sud donese svoju odluku. Ovaj nalog ne prejudicira odluku u korist bilo koje strane, već se njime nadležnoj domaćoj instituciji daje vrijeme da ispita ovaj slučaj, navodi se u saopštenju.

Visoki predstavnik upozorio je i da se svi nadležni organi moraju uzdržavati od primjene ovog zakona sve dok Ustavni sud BiH ne donese konačnu odluku. To obuhvata i obavezu svih nadležnih organa da se uzdrže od preduzimanja mjera na promjeni prava vlasništva u odgovarajućim vlasničkim knjigama u pogledu imovine koja spada pod zabranu raspolaganja koju je ranije utvrdio visoki predstavnik, navode u OHR-u.

U saopštenju se ističe da u međuvremenu, novi organi vlasti moraju učiniti maksimalne napore da bi riješili pitanje državne imovine što je prije moguće.

"Pronalaženje rješenja za državnu imovinu je test ozbiljnosti onih koji su izabrani u oktobru", rekao je Incko i dodao da bi ovaj dogovor obezbijedio da svaki nivo vlasti u BiH ima vlasništvo nad imovinom koja mu je potrebna za izvršavanje odgovarajućih ustavnih i zakonskih nadležnosti.

Incko je ponovio da se, prema ranije donesenim zabranama raspolaganja državnom imovinom, takođe zabranjuju jednostrane mjere svakog nivoa vlasti u BiH. "Zabrana raspolaganja državnom imovinom, prije nego se nađe prihvatljivo i održivo rješenje za pitanje raspodjele imovine između različitih nivoa vlasti, ne odnosi se samo na RS nego i na Federaciju BiH i državni nivo", rekao je Incko.

Iz OHR-a podsjećaju da od 2004. godine Upravni odbor Savjeta za provođenje mira traži da se postigne trajno rješenje ovog pitanja, te da je Savjet ministara BiH zadužio Komisiju da pripremi prijedlog odgovarajućeg zakona. Prihvatljiva i održiva raspodjela državne imovine takođe je jedan od uslova za zatvaranje OHR-a, kako je utvrdio Upravni odbor PIK-a u programu "pet ciljeva i dva uslova" definisanom u februaru 2008. godine, navodi se u saopštenju.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da nalog kojim je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko obustavio primjenu Zakona Republike Srpske o statusu državne imovine do odluke Ustavnog suda BiH, nije u skladu sa njegovim ovlaštenjima i da neće biti objavljen u "Službenom glasniku".

"Ovaj nalog za nas nema nikakvu važnost", rekao je Dodik Srni i istakao da Ustavni sud BiH nije nadležan da raspravlja o ovom pitanju, pa tako ni da odlučuje o Zakonu o imovini RS.

Dodik je podsjetio da je Ustavni sud u prošlosti mnoge odluke donosio politički motivisan.

"To ne znači da mi to moramo prihvatiti", istakao je Dodik i naveo da predsjednik SDA Sulejman Tihić savršeno dobro zna da imovina, prema Dejtonskom sporazumu, pripada entitetima.

Dodik je napomenuo da je bivši visoki predstavnik donio zakon kojim se zabranjuje raspolaganje imovine RS, da BiH nema imovinu i da je neće ni dobiti.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira, izuzev Rusije, dali su punu podršku današnjem nalogu visokog predstavnika Valentina Incka.

U saopštenju ambasadora članova PIK-a napominje se da su u kominikeima od 30. juna i 1. decembra 2010. godine jednoglasno apelovali da se vlasti u BiH uzdrže od preduzimanja jednostranih mjera po pitanju državne imovine.

Ambasadori Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Velike Britanije, SAD, Turske koja predstavlja Organizaciju islamske konferencije, Španije i Holandije, te Delegacija EU, osudili su činjenicu da je RS, aktivnostima koje stavljaju na snagu Zakon RS o statusu državne imovine, preduzela jednostranu mjeru koja može otežati ili onemogućiti dogovor o rješavanju pitanja državne imovine.

Ovaj potez može i odgoditi postizanje "prihvatljivog i održivog rješenja pitanja raspodjele imovine između državnog i ostalih nivoa vlasti", što je jedan od pet ciljeva za tranziciju OHR-a, navodi se u saopštenju.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira, koji su potpisali današnju izjavu, primili su k znanju da su u BiH već najavljena osporavanja ustavnosti ovog zakona pred Ustavnim sudom BiH.

Ambasadori smatraju da je nalog visokog predstavnika neophodan korak da bi se obezbijedilo da najviša pravosudna institucija u BiH ima priliku da odluči o zahtjevu za razmatranje ustavnosti ovog zakona prije nego što se preduzmu bilo kakva uknjižavanja imovine ili druge radnje koje bi mogle otežati dalje aktivnosti na rješavanju pitanja državne imovine.

U saopštenju se podsjećaju sve vlasti u BiH da je "njihova zakonska obaveza da postupaju u skladu sa odlukama visokog predstavnika, kao i Ustavnog suda BiH".

Stranka za BiH smatra da "treba energično sankcionisati" svako dovođenje u pitanje državne imovine "i njenog statusa državnog vlasništva", jer to, kako ocjenjuje, "unosi pravnu nesigurnost u BiH i dovodi u pitanje i ostale ključne dijelove Dejtonskog sporazuma".

"Objavljivanje Zakona Republike Srpske o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS i pod zabranom je raspolaganja je jednostrani akt koji je protivustavan, nezakonit i kao takav štetan po ukupne političke prilike u BiH", saopšteno je iz ove stranke.

Stranka za BiH smatra da ne postoji pravna dilema da je državna imovina isključivo vlasništvo BiH, što proizilazi iz odredaba Aneksa 4 Dejtonskog sporazuma, Sporazuma o sukcesiji bivše SFRJ i pravosnažnih presuda sudova u BiH zasnovanih na kontinuitetu vlasništva.

Narodna skupština RS usvojila je 14. septembra prošle godine Zakon o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS i pod zabranom je raspolaganja, kojim je definisano da ta imovina bude uknjižena na Srpsku.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić juče je najavio da će tražiti od Ustavnog suda BiH poništavanje Zakona o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS, jer smatra da je ovim aktom prekršen Ustav i zakoni BiH. Tihić smatra da je BiH "jedini vlasnik cjelokupne državne imovine".

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE