• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlajki: Kontejner glavni izvor socijalne pravde

Potpredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Emil Vlajki izrazio je duboku zabrinutost zbog "kompletne blokade političkog sistema u BiH".

 Vlajki: Kontejner glavni izvor socijalne pravde Izvor: MONDO

"U Federaciji BiH se formira vlada bez političkih partija hrvatskog naroda, barem onih koji su na ovim izborima osvojili apsolutnu većinu hrvatskih birača. Na nivou BiH stvara se koalicija gdje bi se izbjegle glavne bošnjačke partije, dok u RS ne može profunkcionisati Vlada zbog bošnjačke blokade, a RS se i na druge načine nastoji šikanirati u pogledu tužbi Bošnjaka protiv RS", ističe se u saopštenju iz Vlajkijevog kabineta.

Vlajki navodi da ovoj "nenormalnoj situaciji" potpuno odgovara "neshvatljiv rat Islamske zajednice protiv Djeda Mraza", te "buđenje nacizma kod lidera jedne minorne hrvatske stranke, gdje se ustaštvo veliča kao autentična vrijednost hrvatskog naroda".

"U vrijeme ovakvih političkih obračuna, neetičkih kombinacija i inaćenja, 50 odsto naroda u BiH živi ispod ruba egzistencijalnog minimuma. Pored sive ekonomije, kontejneri za smeće postaju jedno od glavnih izvorišta socijalne pravde", naglašava se u saopštenju.

Vlajki navodi da je 40 odsto lica nezaposleno, a 20 odsto onih koji formalno rade ne primaju godinama nikakve prinadležnosti, dok bi "75 odsto mladih odmah emigriralo iz BiH ako bi im se za to pružila prilika".

"Paralelno budžetska klasa i mafija žive kao bubreg u loju, a korupcija je postala osnovni međuljudski odnos. Međunarodna zajednica je podijeljena, odnosno evropski dio u kojem prednjače Francuska i Njemačka odupiru se koliko mogu američkoj hegemoniji", smatra Vlajki.

On navodi da jedan važan dio establišmenta SAD želi da uspostavi unitarnu državu formalno građanskog tipa po sistemu "jedan čovjek, jedan glas" gdje bi jedan narod dominirao nad druga dva, a dio zapadne Evrope se tome protivi.

Vlajki dodaje da postoji visok stepen vjerovatnoće da je aktuelna blokada političkog sistema u BiH rezultat ove podvojenosti međunarodne zajednice, ali i ozbiljan stepen vjerovatnoće da "neko želi da iskoristi sadašnju blokadu BiH sistema i isprovocira međuetničke sukobe kako bi se ovoj zemlji oktroisao novi `građanski` ustav".

"U ovakvom ambijentu, borba za prava obespravljenog hrvatskog naroda gubi na težini i intenzitetu, jer nijedan narod u BiH, pa ni hrvatski, ne može biti slobodan ukoliko dijelovi tog i svih drugih naroda nisu slobodni", smatra Vlajki.

Vlajki je apelovao na sve subjekte javnog života da ispune makar dio predizbornih obećanja i "da se sa aktuelnih destruktivnih političkih igara prebace na hitno rješavanje ekonomskih i socijalnih problema".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE