• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dramu u Vijeću naroda RS "zakuvali" SDP i SDA

Političari iz RS burno reagovali na bošnjačku blokadu izbora Vlade RS, piše "Fokus".

 Dramu u Vijeću naroda RS "zakuvali" SDP i SDA Izvor: MONDO

Drama koja se odigravala na posljednjoj sjednici Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske (RS) proistekla je iz sporazuma između SDP-a BiH i SDA, te njihovih poslušnika iz Narodne stranke "Radom za boljitak" i HSP, koje su stvaranjem bloka onemogućile konstituisanje vlasti na nivou BiH, a sada to čine i u RS, ocjena je političara iz Srpske.

Predsjednik DNS Marko Pavić smatra da su SDP i SDA činom blokiranja izbora Vlade RS pokazale svoje pravo lice da im nije stalo da institucije RS funkcionišu, nego da žele da podrže urušavanje institucija RS i spriječiti je da efikasno obavlja svoje poslove iz nadležnosti propisane Ustavom, prenosi "Fokus".

"To govori da ubuduće zaista moramo biti oprezni kod donošenja propisa i da nikakva ovlašćenja ne smijemo prenositi na nivo BiH. Svima je jasno da će Ustavni sud RS podržati izbor Vlade RS, ali ovdje je cilj da se mjesec dana stvara haos u RS i BiH", rekao je Pavić.

Predsjednik SP Petar Đokić smatra da je veoma štetno što SDP i SDA provode politiku blokade formiranja i rada institucija u RS i BiH, jer to ne može donijeti nikakvu korist. On je dodao da ovo pitanje ima više političku nego pravnu dimenziju i da ga treba riješiti u kontekstu političkih odnosa.

Član Glavnog odbora SDS-a Nenad Stevandić smatra da je ovo samo pokušaj da se skrene pažnja sa haosa u Federaciji BiH, te formiranja vlasti na državnom nivou.

Profesor ustavnog prava Rajko Kuzmanović kaže da je veto na izbor Vlade RS, koji je uložio Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS, čisto političke prirode i nije zasnovan na zakonu, niti na Ustavu. Kuzmanović napominje da cijela procedura pred Ustavnim sudom RS može potrajati mjesec dana, ali ističe da će cijelu priču biti moguće završiti i prije.

Izvor "Fokusa" iz SDA rekao je da članovi ove stranke postaju "marionete sa kojima se (predsjednik SDP BiH) Zlatko Lagumdžija poigrava".

"Ljudi iz SDP-a su, iz centrale u Sarajevu, kontaktirali našeg predsjednika Sulejmana Tihića, da izvrši pritisak na nas koji nam je naložio `blokiraj`", rekao je ovaj izvor.

Prva posebna sjednica Vijeća naroda RS biće održana u ponedjeljak, 10. januara, kada će biti razmatrana odluka o pokretanju procedure za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Kluba Bošnjaka na odluke o izboru predsjednika i članova Vlade RS.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE