• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: U Evropu želimo jači

Cilj Republike Srpske je Evropska unija, ali, s pravom ili ne, ne želimo da zbog toga gubimo identitet i mijenjamo kapacitete RS, rekao je danas predsjednik RS Milorad Dodik.

 Dodik: U Evropu želimo jači Izvor: MONDO

"Možda smo na početku samo jednu stvar razumjeli pogrešno, a to je da kada idemo u Evropu treba da idemo jači, a ne slabiji", rekao je Dodik u svom obraćanju na prijemu povodom Dana RS.

On je kazao da RS nije spremna da da svoje nadležnosti, dodajući da evropski put treba ojačati.

"Naše je uvjerenje da smo na tom putu ispravno i da hoćemo da ga još više ojačamo kod svih, da to bude vlasništvo svih ljudi koji žive ovdje, bez obzira na naciju, vjeru, ideologiju i politiku", rekao je Dodik.

On je kazao da u ovom vremenu treba da se "vraćamo sabornosti, okupljanju i druženju".
"Moramo naprosto stati onda kada vidimo da drugima ne ide, da im je loše i da im treba pomoći.

Moramo odustati od dnevnih poslova i uputiti se tamo gdje je pomoć potrebna, jer na taj način najbolje slavimo RS, njene vrijednosti i humanizam", rekao je Dodik.

Prijemu i današnjim svečanostima u Banjaluci povodom obilježavanja Dana i krsne slave RS prisustvovao je predsjednik Vlade Srbije Mirko Cvetković.

On je čestitao rukovodstvu i građanima Republike Srpske Dan RS, poželjevši im puno prosperiteta i uspjeha.

"Svojim dolaskom sam želio da podijelim svečanost povodom Dana RS i zato sam danas ovdje", rekao je Cvetković novinarima.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, premijer Cvetković je rekao da je danas u Banjaluci razgovarao sa mandatarom za sastav Vlade RS Aleksandrom Džombićem.

"Ideja je da se sastanemo tokom februara, do kada će najverovatnije da se konstituiše Vlada RS, da tada održimo jednu zajedničku sjednicu na kojoj ćemo otvoriti pitanja vezana za realizaciju Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama Srbije i RS", kazao je Cvetković.

Premijer Srbije je rekao da se nada da će ta sjednica biti tokom februara ili marta na kojoj će biti analizirano šta se do sada uradilo i šta treba dalje da raditi u skladu s tim sporazumom.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović smatra da obilježavanje 9. januara - Dana Republike Srpske nije uvredljivo za Bošnjake, iako im RS nije pri srcu.

Bošnjaci, međutim, ne vole što je BiH podijeljena i imaju pravo da stvari vide tako kako ih vide, kazao je Izetbegović, prenijeli su sarajevski elektronski mediji.

"Nama lično nije pri srcu RS, niti podijeljenost BiH, niti to što Bošnjaka nema u tom dijelu BiH kako ih je bilo prije rata. To nas morate razumjeti, ali poštujemo Dejtonski sporazum, svoje komšije i ljude koji žive zajedno s nama u ovoj državi, želimo im svako dobro, prije svega mir, stabilnost i više posla", rekao je Izetbegović.

(Tanjug/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE