• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bošnjaci povukli veto, osporavaju Džombića

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS povukao je veto o izboru članova Vlade RS, ali je ostao pri odluci o osporavanju izbora predsjednika Vlade.

 Bošnjaci povukli veto, osporavaju Džombića Izvor: MONDO

Predsjedavajući Vijeća naroda Momir Malić rekao je nakon sjednice Vijeća da će ova odluka sutra biti upućena na zajedničku komisiju Narodne skupštine i Vijeća naroda i da očekuje da će ona biti pozitivno riješena.

"Na sjednici smo imali konstruktivnu raspravu. Delegati iz bošnjačkog kluba pokazali su spremnost da se dođe do rješenja eventualno i prije pokretanja postupka pred Ustavnim sudom. Ne želim da spekulišem da li će se to i desiti", rekao je Malić.

On je dodao da ima prostora da se jedna od ključnih funkcija RS popuni nosiocem iz reda bošnjačkog naroda, jer je ostalo nepopunjeno mjesto glavnog tužioca RS.

"Za sada je samo jedan Srbin na jednoj od tih šest funkcija, jer predsjednik Vlade još nije izabran", rekao je Malić.

Na pitanje da li će odluka o izboru članova Vlade biti objavljena u "Službenom glasniku RS", Malić je odgovorio da se to ne može dogoditi dok se ne riješi pitanje izbora predsjednika Vlade, jer Vlada bez premijera ne postoji.

"To su dvije odluke. Sporna je odluka o izboru predsjednika, a ne članova Vlade, ali je time, praktično, sporna i Vlada, tako da se jednim vetom osporavaju dvije odluke", pojasnio je Malić.

Klub Bošnjaka donio je 4. januara jednoglasnu odluku o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa na odluke o izboru predsjednika i članova Vlade RS zbog, kako su naveli, nepoštovanja prava ravnopravnosti, zastupljenosti konstitutivnih naroda i Ustava RS prilikom konstituisanja Vijeća naroda RS.

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić ocijenio je danas da pri izboru predsjednika i članova Vlade RS nije prekršen Poslovnika Vijeća naroda niti Ustav RS, a nije povrijeđen ni vitalni nacionalni interes Bošnjaka. On je ocijenio kao besmislen veto Kluba Bošnjaka, jer se ne može podržati izbor članova Vlade, a ne podržati izbor predsjednika, zato što nema Vlade bez premijera.

"Ovo su sad neke igre u kojima Klub Bošnjaka malo pokrene veto, a malo ne pokrene. Cijela stvar samo je pitanje vremena. Ako ode na Ustavni sud, jasno je da će biti utvrđeno da nema nikakve povrede vitalnog nacionalnog interesa", izjavio je Radojičić novinarima.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE