• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

H1N1 u BiH: Dvoje u teškom stanju

Dvoje oboljelih od nove gripe H1N1 u izuzetno teškom stanju, kažu u KC Univerziteta u Sarajevu. U Banjaluci zbrinuta četiri pacijenta.

 H1N1 u BiH: Dvoje u teškom stanju Izvor: MONDO

Stanje dvoje pacijenata oboljelih od nove gripe, koji se nalaze na Intenzivnoj internističkoj terapiji u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, i dalje je izuzetno teško, rekla je Srni portparol Kliničkog centra Biljana Jandrić.

Jandrićeva je navela da je na Intenzivnu internističku terapiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, gdje su smješteni najteži slučajevi, jučer primljena četrdesetosmogodišnja žena iz Goražda, a hospitalizovan je još jedan muškarac (43) iz Sarajeva, i oboje su u teškom stanju.

Ona je naglasila da se na Klinici za intenzivnu njegu trenutno nalazi osam pacijenata kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa H1N1.

Epidemiologinja Snježana Balta, direktorica Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, potvrdila je da raste broj pacijenata sa simptomima gripe.

"Visoka temperatura vazduha sigurno pogoduju širenju bolesti, jer virus obične ili nove gripe, kao i svi drugi virusi, na minusima miruje, dok se na visokoj temperaturi ponovo probudi i počne razmnožavati", rekla je Balta.

U Kliničkom centru Banjaluka za sada su zbrinuta četiri pacijenta za koja se pretpostavlja da su zaraženi virusom novog gripa H1N1, potvrdila je portparol Instituta za zaštitu zdravlja Republike Srpske Milka Mrđa.

Mrđa je precizirala da je dvoje oboljelih hospitalizovano u Jedinici intenzivne medicine i da su priključeni na respirator, a dvije mlađe osobe smještene su u Klinici za infektivne bolesti.

U Ministarstvu zdravlja RS navode da još nisu stigli nalazi brisa troje pacijenata, koji su poslati na analizu u Institut za imunologiju i virusologiju "Torlak" u Beogradu, dok je u jednom slučaju prije dva dana potvrđeno da je riječ o virusu H1N1.

Građanima se preporučuje, ako uoče simptome poput temperture iznad 38,5 stepeni Celzijusovih, suvog nadražajnog kašlja, grlobolje, malaksalosti, glavobolje, kijavice, bolova u mišićima i zglobovima, te proliva, da se odmah telefonom posavjetuju sa ljekarom porodične medicine, a potom, prema njegovoj preporuci, nastave dalje liječenje.

To se posebno odnosi na trudnice i osobe koje boluju od neke hronične bolesti.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE