• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Velika čistka "auto-mafije" u BiH

Velika policijska akcija usmjerena protiv auto-kriminala u BiH rezultirala hapšenjem više desetina osoba, među kojima su neka imena dobro poznata policiji.

 Velika čistka "auto-mafije" u BiH Izvor: MONDO

Među uhapšenima u najvećoj združenoj policijskoj akciji u postdejtonskoj BiH koja je usmjerena protiv auto-kriminala i auto-mafije, ima i policiji dobro poznatih lica koja se bave ovim vidom kriminala, rekao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Grubešić je naveo da će identitet svih uhapšenih i analiza cjelokupne današnje akcije biti objavljen nakon sumiranja rezultata. Uhapšeni će u toku 24 časa biti predati tužiocu koji će nakon ispitivanja odlučiti da li će i za koliko osoba predložiti određivanje pritvora.

On je naveo da Tužilaštvo već šest mjeseci vodi istragu u ovom predmetu, jer postoji sumnja da su pripadnici organizovanih kriminalnih grupa u tom periodu ukrali više stotina, uglavnom skupocjenih motornih vozila više klase.

"Tužilaštvo BiH i policijske agencije pokrenule su ovu akciju s ciljem procesuiranja počinilaca vrlo ozbiljnih krivičnih djela auto-kriminala, kao i zaštite imovine građana BiH. Ekspanzija autokriminala mora prestati, a Tužilaštvo BiH i policijske agencije učiniće sve da spriječe ovakav vid kriminala i kazne počinioce", istakao je Grubešić.

On je potvrdio da je u više gradova u BiH u toku akcija združenih policijskih snaga pod kodnim nazivom "Kamen" protiv lica osumnjičenih za krađu i dalju prodaju automobila, njihovo rastavljanje u dijelove, te krivotvorenje dokumentacije.

"Tokom akcije, koja se po nalogu Tužilaštva BiH, provodi od ranih jutarnjih časova, do sada je uhapšeno više od 30 lica, pretreseno desetine lokacija u više gradova u BiH, uključujući i Sarajevo, Banjaluku, Istočno Sarajevo, Tuzlu, Mostar, Kiseljak, te Grude. Među pretresenim lokacijama je i nekoliko auto-otpada", rekao je Grubešić novinarima.

On je objasnio da se pretresi vrše s ciljem pronalaska dokaznog materijala i nekih od ukradenih vozila, i dodao da akcija ima i međunarodni karakter, jer je tokom istrage utvrđeno da je određeni broj automobila, nakon krivotvorenja dokumentacije, završio u Srbiji.

Grubešić je naveo da je poražavajuća statistika prema kojoj samo u Sarajevu dnevno budu ukradena dva do tri automobila, te dodao da ova akcija predstavlja značajan udarac organizovanim kriminalnim grupama auto-mafije u cijeloj BiH.

Tužilac Tužilaštva BiH koordiniše rad više stotina policijskih službenika koji se nalaze na terenu, a u akciji učestvuju pripadnici MUP-a Republike Srpske, Federalne uprave policije, MUP-a Kantona Sarajevo, uz podršku pripadnika MUP-ova tuzlanskog, srednjobosanskog, hercegovačko-neretvanskog i zapadnohercegovačkog kantona.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE