• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ostaje bošnjački veto na izbor premijera RS

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS ostaje pri ranijoj odluci o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa na izbor premijera Srpske.

 Ostaje bošnjački veto na izbor premijera RS Izvor: MONDO

O ovom pitanju konačnu odluku donijeće Ustavni sud RS, izjavio je predsjednik kluba Bošnjaka Mujo Hadžiomerović.

Hadžiomerović je rekao da Klub Bošnjaka ostaje pri ranijem stavu o povredi vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda zbog nepoštivanja principa ravnopravnosti nacionalne zastupljenosti lica izabranih na funkcije koje određuje Ustav RS.

Odgovarajući na pitanje da li bi zastupljenost Bošnjaka mogla biti kompenzovana imenovanjem pripadnika ovog naroda za glavnog tužioca RS, Hadžiomerović je rekao da ovo nije adekvatna kompenzacija i da Klub Bošnjaka to nije mogao prihvatiti.

On je rekao da se ta pozicija određuje preko Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH i da nije poznato da li će na toj funkciji biti Bošnjak, imajući u vidu da se konkurs na tu poziciju već tri puta ponavlja.

"Predsjedavajući Vijeća naroda RS je važna funkcija za nas, pogotovo što je tu bilo dogovora da na čelu Vijeća bude Bošnjak", naglasio je Hadžiomerović nakon današnje sjednice Zajedničke komisije Narodne skupštine RS i Vijeća naroda RS u Banjaluci.

Upitan da li je ovo politička opstrukcija da se ne izabere nova Vlada RS, Hadžiomerović je rekao da se slična situacija dešava na nivou BiH i Federacije BiH.

"To je svagdje isto, jer se još dogovara i usaglašava formiranja vlasti. To je jedan paket koji treba da se na višim nivoima uredi, na zadovoljstvo svih, u što bržem vremenu", smatra Hadžiomerović.

Predsjednik Zajedničke komisije Narodne skupštine RS i Vijeća naroda Igor Radojičić rekao je da na sjednici ovog tijela nije postignut kompromis i da će odluka o vetu ići pred Ustavni sud RS. Radojičić je istakao da je ovaj cijeli slučaj politička igra.

Ovim je stara vlada još u tehničkom mandatu. Vijeće naroda ima sedam dana da predmet dostavi Ustavnom sudu, koji ima isto toliko dana da predmet prihvati ili odbaci. Ukoliko predmet bude prihvaćen Ustavni sud ima rok od mjesec dana da ga riješi, tako da bi RS mogla imati Vladu za mjesec i po dana.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS juče je povukao odluku o osporavanju izbora članova Vlade RS, ali je ostao pri odluci o osporavanju izbora predsjednika Vlade. Ovaj klub je ranije, 4. januara, donio odluku o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa na odluke o izboru predsjednika i članova Vlade RS zbog, kako su naveli, nepoštovanja prava ravnopravnosti, zastupljenosti konstitutivnih naroda i Ustava RS prilikom konstituisanja Vijeća naroda RS.

Radojičić, koji je i predsjednik Narodne skupštine RS, ocijenio je ranije da pri izboru predsjednika i članova Vlade RS nije prekršen Poslovnika Vijeća naroda niti Ustav RS, a nije povrijeđen ni vitalni nacionalni interes Bošnjaka. On je ocijenio kao besmislen veto Kluba Bošnjaka, jer se ne može podržati izbor članova Vlade, a ne podržati izbor predsjednika, zato što nema Vlade bez premijera.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE