• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predsjednišvo BiH zatvoreno do sutra

Određena količina municije i vojne opreme zaostale iz rata pronađena je u podrumskoj prostoriji Predsjedništva BiH koja je predviđena za smještanje arhivske građe ove institucije

 Predsjednišvo BiH zatvoreno do sutra Izvor: MONDO

Ovo je saopšteno iz Sekretarijata Predsjedništva BiH.

Municiju i vojnu opremu pronašli su pripadnici Službe za zajedničke poslove organa i tijela Federacije u prostoriji koju je Arhivi BiH dodijelilo Predsjedništvo BiH za smještaj arhivske građe ove institucije.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH sutra će izvršiti još jedan detaljan KDZ pregled navedene prostorije, do kada će pristup ovoj prostoriji biti zabranjen.

Odmah su obaviještene nadležne institucije (MUP Kantona Sarajevo, SIPA i federalna Uprava Civilne zaštite), koje su preduzele odgovarajuće aktivnosti. Federalna Uprava Civilne zaštite sačinila je detaljan zapisnik o vrsti i količini predmeta i stvari nađenih u navedenoj prostoriji, navodi se u saopštenju.
.
Iz Sekretarijata Predsjedništva BiH navode da je u saradnji sa Arhivom BiH i Službom za zajedničke poslova organa i tijela FBiH, formirana Komisija za otvaranje navedene prostorije.

"S obzirom da nije pronađen ključ za otvaranje prostorije za to su angažovani zaposlenici Službe za zajedničke poslova organa i tijela FBiH", navodi se u saopštenju.

U podrumu zgrade Predsjedništva BiH službenici MUP-a Kantona Sarajevo danas su pronašli zaostalu vojnu opremu i druga materijalno-tehnička sredstva, izjavio je Srni portparol Kantonalnog MUP-a Irfan Nefić.

On je istakao da je tom prilikom utvrđeno da nema opasnosti od detonacije nađenog materijala, koji će biti predat Civilnoj zaštiti.

Nefić je dodao da zgrada Predsjedništva BiH nije bila evakuisana za vrijeme uviđaja.

Prema riječima direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Himza Selimovića, u podrumskim prostorijama Predsjedništva pronađene su dvije ručne bombe, jedan trotilski metak, jedan topovski udar, određena količina municije za automatsku pušku sa nekoliko okvira za automatsku pušku te nekoliko zaštitnih maski.

Pozivajući se na informacije dobijene od nadležnih u Predsjedništvu BiH, Selimović je u izjavi Srni naveo da su vojna oprema i druga materijalno-tehnička sredstva pronađeni u prostorijama koje nisu otvarane od završetka rata.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE