• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Referendum o pristupanju NATO!

Rukovodstvo RS opredijeljeno da, kada se bude donosila odluka o pristupanju BiH NATO-u, organizuje izjašnjavanje građana Srpske

 Dodik: Referendum o pristupanju NATO! Izvor: MONDO

"Uvjeren sam da će svijest koju ćemo izgraditi do tada biti za podršku takvim integracijama", rekao je predsjednik RS Milorad Dodik na božićnom prijemu, koji je organizovan u Kasarni "Kozara" u Banjaluci.

On je istakao da pripadnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/  puka Oružanih snaga BiH treba da rade na izgradnji međusobnog povjerenja radi očuvanja mira.

"Pripadnici Oružanih snaga BiH treba u Novoj godini da razvijaju svoje sposobnosti posvećene miru, kako bi se mogli integrisati u šire oblike i vojne asocijacije, te izgrađivati saradnju na regionalnom i globalnom nivou sa vojnim savezima kakav je NATO", naveo je Dodik.
On je ponovio da je RS opredijeljena za mir i stabilnost, te očuvanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.
 "BiH pokušava da izgradi društvo mira i tolerancije uz uvažavanje činjenice da na ovim prostorima postoje različiti narodi i religije", istakao je Dodik.

On je rekao da opredjeljenje svih u BiH treba da bude mir i izgradnja društva na bazi toga.
 "Da li će BiH uspjeti da se izgradi kao država ostaje vremenom da se vidi, ali ono što sada treba da činimo jeste  da ojačamo naše povjerenje u mir i stabilnost, te da nikakvo nasilje ne može biti razlog za bilo kakve političke, emotivne ili istorijske zahvate", istakao je Dodik.

Dodik je podsjetio da je putem Dejtonske strukture BiH došlo do tranzicije nadležnosti u oblasti odbrane, ističući da je to legitiman posao. "Mnogi politički procesi u BiH nisu legitimni , već su urađeni na silu visokih predstavnika ili nekim drugim načinom što je bilo direktno usmjereno na štetu RS", naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da RS ne želi da živi na šteti, već da te stvari redefiniše i da ih postavi na poziciju kako je to predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom.
"Uvjereni smo da BiH može jedino da živi na Dejtonskom principu, odnosno sa dva entiteta i tri ravnopravna konstitutivna naroda, bez majorizacije i preglasavanja, te političkog nasilja međunarodnog faktora", istakao je predsjednik RS.  
Dodik je rekao da BiH u budućnosti može imati šansu ukoliko nađe svoj bazični politički konsenzus, dodajući da ostaje da se vidi da li će se on naći u maksimalističkim zahtjevima.

Povodom pravoslavnog  Božića u Kasarni "Kozara" u Banjaluci danas je upriličen svečani prijem, kojem su prisustvovali zamjenik ministra odbrane BiH Živko Marjanac, novoizabrani ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Petar Đokić, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnik Miladin Milojčić, komandant Trećeg pješadijskog /RS/ puka Oružanih snaga BiH brigadir Rajko Knežević,  komandant 6. Pješadijske brigade brigadni general Stamenko Novaković, predstavnici Srpske pravoslavne crkve /SPC/, te mnogobrojni i pripadnici Oružanih snaga BiH.  (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE